Τους τελευταίους 15 μήνες η Microsoft μιλά για μια ειδική έκδοση των Windows 8 με την ARM-based έκδοση να ονομάζεται “Windows 8 ARM Edition.” Ανακοινώθηκε στην ομιλία της Microsoft CES 2011 keynote, και ARM-based έκδοση του λειτουργικού της Microsoft έχει πάει σε developers από τον Φλεβάρη.

Τη Δευτέρα η Microsoft ανακοίνωσε τέσσερις εκδόσεις των Windows 8 για consumer και enterprise αγορές. Οι τρεις πρώτες θα πωλούνται κανονικά για retail / online shelves, με ονομασίες “Windows 8,” “Windows 8 Pro” και “Windows 8 Enterprise.”

Η εταιρία λέει:

  • Windows 8, for most consumers.
  • Windows 8 Pro, for enthusiasts or businesses.
  • Windows RT, which is what you get installed on a Windows tablet.
  • Media Pack, an add-on for Windows 8 Pro that turns your machine into a Media Center PC.
  • Windows 8 Enterprise, what you want if you’re Pfizer.
  • Local-language Windows 8, if you live in China or other “select” markets.

 

Η δε τέταρτη θα ονομάζεται “Windows 8 ARM Edition” ή αλλιώς “Windows 8 RT,” με το RT να σημαίνει “runtime.” Η Microsoft επέλεξε το όνομα καθω΄ς πηγαίνει στο Windows Runtime (WinRT) programming μοντέλο που είναι η ‘βάση’ για τις Metro-style apps (Immersive) στα Windows 8.

Το WinRT υποστηρίζει ανάπτυξη σε C++ (με Component Extensions, C++/CX) και τις γλώσσες C# και VB.NET, όπως JavaScript.

Σε αντίθεση με τα Windows 8 και Windows 8 Pro, τα Windows RT δεν θα είναι upgradeable από ΚΑΜΙΑ έκδοση των Windows 7, και δεν θα έχει Windows Media Player ή το Storage Spaces. Θα δίνει Device Encryption και το Microsoft Office θα είναι bundled με το OS, καμία δεν θα είναι διαθέσιμη με τα Windows 8 και Windows 8 Pro.

Τα Windows 8 RT θα είναι από τις πιο cost-efficient πλατφόρμες και μαζικά θα τη δούμε στο Mobile World Congress 2013.

Στο Microsoft full blog post έχουμε όλες τις Windows 8 εκδόσεις.