Η λόγος για τον διαγωνισμό X International Awards που διοοργανώνει εδώ και 10 χρόνια το Salonpress, ο σημαντικότερος εκδοτικός οίκος αρχιτεκτονικών θεμάτων στη Ρωσία, σε συνεργασία με την ρωσική έκδοση του διεθνούς φήμης περιοδικού Domus.

Όπως λέει το coolspotting.gr φέτος υποψήφια για βράβευση ήταν π.χ το Spaceport America του Norman Foster, το ξενοδοχείο W, στην Leicester square του Λονδίνου του γραφείου Jestiko+Whiles.

Έτσι θα πούμε και εύγε Ελλάδα: στην κατηγορία «πρότζεκτ εμπορικής χρήσης», το φετινό βραβείο των X International Awards πήρε το φαρμακείο Placebo του αρχιτεκτονικού γραφείου Klab architecture.

Το Placebo το διακρίνει κανείς στην Αθήνα και στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, δίπλα στο City Plaza και αποτελεί μια πολύ σύχρονη ερμηνεία αυτού που θα αποκαλούσαμε «φαρμακείο της γειτονιάς μου». Σε 600τ.μ. που σε ωθεί δηλαδή, να επισκέπτεσαι ένα φαρμακείο με το πνεύμα του «κατεβαίνω να δω βιτρίνες στα μαγαζιά», -άνευ «προκαθορισμένου καταναλωτικού προγράμματος».

Πολύ σύγχρονο, με μια αρχιτεκτονική που παραπέμπει στο ‘DNA’ του Los Angeles, κτίστηκε το 2009, σε ένα προϋπάρχον οκταγωνικό κτίσμα με τζαμαρία, σχεδιασμένο για έκθεση αυτοκινήτων, και είχαμε μια μεταμόρφωση σε φαρμακείο.

Η μείωση του ήλιου ήταν απαραίτητη για να πουλάς φάρμακα και έτσι σχεδιάστηκε ένας «εξωτερικός μανδύας», αρκετά ψηλός ώστε, εκτός από το να παρέχει ικανοποιητική σκίαση και να κρύβει το κέλυφος.

Και κάτι έξυπνο και συμβολικό: “Σε αυτό τον μανδύα ενσωματώθηκε ένα καλλιτεχνικό στοιχείο: σύμβολα γραφής του συστήματος Μπράιγ, η οποία πια είναι «συνυφασμένη» στο μυαλό μας με τα κουτάκια των φαρμάκων, επειδή αυτά οφείλουν να φέρουν αναγραφή του ονόματός τους και με αυτό το σύστημα ενώ εσωτερικά, ακολουθήθηκε η λογική μιας κυκλικής και ακτινωτής διάταξης επίπλων χρήσεως και ραφιών προϊόντων, η οποία αναπτερώνει την καλή διάθεση που έχει ήδη γεννήσει η κυλινδρική όψη του κτιρίου.”

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Klab architecture (Kinetic Lab of architecture) ιδρύθηκε το 2007 από τον Κωνσταντίνο Λαμπρινόπουλο, ο οποίος αποφοίτησε το 1994 από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και συνέχισε τις σπουδές του στην SCI-Arc, την περίφημη ανεξάρτητη αρχιτεκτονική σχολή στο Λος Άντζελες. Μαζί του συνεργάζεται ομάδα αρχιτεκτόνων και η φετινή διάκριση μας κάνει περήφανους…