Στην CyCon 2012 η Γερμανία επιβεβαίωσε πως έχει στόχο να βελτιώσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της και στον κυβερνοπόλεμο με ειδική ομάδα – cyberwarfare unit, που θα έχει ΚΑΙ επιθετικές δυνατότητες.

Η δε συγκλονιστική παραδοχή, αποκάλυψη εγγράφων σε γερμανική επιτροπή, είναι πως η μονάδα είναι επιχειρηρεσιακή εδώ και έξι χρόνια, από το 2006, έναν χρόνο πριν από την κυβερνοεπίθεση στην Εσθονία και τέσσερα πριν από την ανακάλυψη του ιού Stuxnet worm.

Η μονάδα των Γερμανών είναι τόσο ειδική που δίνει αναφορά μόνο στο ΓΕΕΘΑ των Γερμανών – joint forces strategic intelligence command, και ελάχιστοι ήξεραν την ύπαρξη της. Ο Prof Dr Wolff Heintschel von Heinegg, καθηγητής στο European University Viadrina Frankfurt είπε στο The Register πως δυνάμεις πολλών χωρών ετοιμάζουν επιθετική δυνατότητα και η μόνη διαφορά είναι πως Γερμανία όπως και ΗΠΑ το έχουν παραδεχτεί ανοιχτά: “The German MoD see a potential in having an offensive cyber-op capability as well as an ability to defend critical infrastructures”, σε στρατιωτικά συστήματα όπως είπε οι Dr Heintschel von Heinegg ενώ το όλο εγχείρημα του “electronic warfare”, όπως οι παρεμβολές, και του cyber-warfare, που είναι η επίθεση σε συστήματα, δεν έχει ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές.

Η μονάδα αυτή πάντως – Computer Network Operations Unit, έχει ολοκληρώσει και “simulations”, δηλαδή επιθέσεις σε “closed laboratory environment”, όπως λέει το γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων DPA συγκεκριμένα.