Είναι το πιο γνωστό σύστημα πλοήγησης. Και μπορεί να δίνει στο ταπεινό μας κινητό θέση στο χάρτη αλλά στέλνει και… πυραύλους σε ‘εχθρούς’. Και αυτή ήταν η δουλειά που είχε από την αρχή.

Για άλλη μια φορά λοιπόν η ειδική υπηρεσία για Προηγμένα Σχέδια, η γνωστή Darpa που ΗΤΑΝ και πίσω από το GPS στα 1950s είναι μπροστά στην διάδοχο κατάσταση. Η υπηρεσία έχει βγει για να ετοιμάσει ένα σύστημα που είναι γνωστό σαν: “All Source Positioning and Navigation (ASPN),” και θέλει να “enable low-cost, robust and seamless navigation solutions … with or without GPS.”

Με άλλα λόγια, πλοήγηση φθηνά και εύκολα ακόμη και ΧΩΡΙΣ το GPS.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε αθόρυβα πριν δύο χρόνια και έχουν δοθεί δύο συμβόλαια για την περίπτωση ακόμη που το GPS δεχτεί ηλεκτρονικό πόλεμο.  Ακούγεται δε πως δεν είναι θεωρία αλλά συνδέεται και με περιστατικό που είχαμε στη Νότιο Κορέα με Μη Επανδρωμένο Σκάφος να πέφτει και αποδόθηκε σε GPS signal jamming. Από την άλλη, είναι διάσημο το ντροπιαστικό συμβάν με το Ιράν και την ‘απαγωγή’ ενός Σκάφους.

Η Darpa ΔΕΝ θέλει να εγκαταλείψει το σύστημα αλλά να υπάρχει εναλλαγή και “plug-and-play” λογική με το pairing όπως π.χ σήμερα το GPS που χρησιμοποιεί στοιχεία από το Inertial Navigation System (INS). Το μέγα ζήτημα είναι πως τα συστήματα πλοήγησης είναι μη ευέλικτα.

Το σύστημα ASPN κατά τη Darpa θα μπορεί να δέχεται κάθε τεχνολογικά διαθέσιμο αισθητήρα και νέους “as they become available in the marketplace.” Η Darpa θέλει να χρησιμοποιεί: 3-D imagers, LiDAR, αισθητήρες θερμότητας ακόμη και… κανονικές πυξίδες!

Α, και θα χρησιμοποιεί το “…Android operating system.”