Το δεύτερο αντίτυπο του διαστημικού ρομποτικού σκάφους X-37B προσγειώθηκε στην Αεροπορική Βάση Vandenberg το Σάββατο μετά από 469 ημέρες αποστολή και εκτόξευση από πύραυλο Atlas στις 5 Μαρτίου του 2011. Τι έκανε τόσο καιρό εκεί πάνω;

Η ασφαλής προσγείωση του f Orbital Test Vehicle 2 μετά από 15 μήνες είναι βέβαια μεγάλη επιτυχία για τους στρατιωτικούς των ΗΠΑ παρά τα ερωτιματικά για το μέλλον του X-37, του σκάφους που η Boeing ‘χτίζει’ από τα 1990s. Δύο μόνο φτιάχτηκαν.

Με την πτήση του OTV-1 proof-of-concept από τον Απρίλη μέχρι τον Δεκέμβρη του 2010, η αποστολή του OTV-2 έγινε τέστ αντοχής: μαραθώνιος για καύσιμα και διαχείριση ενέργειας.

Επισήμως το 10 μέτρων X-37 είναι όχημα ερευνών και μικρά πειράματα στο διάστημα. Ο… κόσμος όμως μιλά για πιθανές αποστολές κατασκοπείας και παράδοση φορτίων. Κάποιο λένε πως παρακολουθεί τον διαστημικό σταθμό της Κίνας, τον Tiangong κάτι που ο αναλυτής του Secure World Foundation κος Brian Weeden απορρίπτει λέγοντας πως: “If the U.S. really wanted to observe Tiangong, it has enough assets to do that without using X-37B.”

Δεν έχει και άδικο αλλά το επίτευγμα του X-37 μένει.