Εκεί στα 330 χιλιόμετρα πάνω από τα κεφάλια μας…

… στον International Space Station (ISS) έχουμε και μερικά διαστημικά υδρόβια όντα!

Το πειραματικό hardware έχει κατασκευάσει η ιαπωνική NASA, η Japanese Space Agency (JAXA) και παραδόθηκε πρόσφατα στον ISS, στα τέλη Ιουλίου 2012 από ένα Μη Επανδρωμένο ρομποτικό ιαπωνικό σκάφος, το, Kounotori3 (HTV3). Το υδρόβιο περιβάλλον θα βοηθήσει για πλήθος ερευνών…

Ονομάζεται Aquatic Habit (AQH) και είναι το πιο high-tech ενυδρείο αφού μπορεί να λειτουργήσει χωρίς βαρύτητα και με ελάχιστη συντήρηση από το πλήρωμα – ούτε καν ταΐζεις τα ψάρια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ενυδρείο πηγαίνει στο διάστημα – στις αποστολές STS-47, STS-65 και STS-90 έχει ανέβει ξανά, αλλά είναι η πρώτη φορά που θα είναι μόνιμο στο ‘διαμέρισμα’ Japanese Experiment Module (JEM). Είναι απολύτως αυτόνομο – self-contained unit with a closed-water circulatory system, με διαστάσεις 15 cm x 7 cm x 7 cm και 700 κυβικά εκατοστά νερού.

Το σύστημα ετοιμάστηκε από το JAXA Space Environment Unitization Center με ειδικό φίλτρο από βακτήρια που έχει διάρκεια ζωής 90 ημέρες και μπορεί να οδηγήσει στην πρώτη γέννηση ψαριών στο διάστημα…

Το σύστημα των LED φώτων προσομοιώνει την ημέρα και τη νύχτα και δύο κάμερες το ελέγχουν από τη γη.

Αν δε το σύστημα “air-water interface” με ειδικές πλαστικές πλάκες λειτουργήσει στο διάστημα, το AQH θα είναι συνολικά πετυχημένς και έτσι τα αμφίβια θα ταξιδεύουν στο μέλλον σε αποστολές.

Μέσα στο ενυδρείο είναι ψάρια Medaka (Oryzias latipes) από την Ασία…