Είναι η Haier Gaze TV και χρησιμοποιεί μια τεχνολογία που έχει ετοιμάσει η σουδική Tobii…

Το eye-tracking από τα συστήματα ασφαλείας και τα PC σε μια τηλεόραση για να ενεργοποιείται το user-interface και να αλλάζεις κανάλια – πως; κάνεις… ματάκια;! – ή να ανεβοκατεβάζεις φωνή και άλλα. Σήμερα υπάρχουν smart TV με χρήση φωνής και νευμάτων αλλά ΠΟΛΥ μέτρια απόκριση στην πραγματικότητα όπως θα δείτε σε ένα κατάστημα και επίδειξη.

Για την ώρα ο αισθητήρας δεν είναι ενσωματωμένος και με την ανίχνευση του νεύματος μπορεί κανείς να “…point, zoom, scroll, select and navigate menus and features,” όπως μας λέει το BBC. Το Tobii Gaze TV interface Users θέλει φυσικά καλιμπράρισμα και είναι ανοιχτό

“The free Tobii Gaze Interaction software development kit is available to companies interested in exploring the possibilities of gaze interaction and using this revolutionary technology to develop gaze applications that will take part in the future of computing and consumer electronics,” λέει ο υπεύθυνος της Tobii κος Henrik Eskilsson.

Για την ώρα είναι πολύ ακριβό σαν hardware/software αλλά άτομα με προβλήματα είναι που θα περιμένουν σίγουρα με ανυπομονησία μια τέτοια τεχνολογία.

Μηχανάκι concept έχει ετοιμάσει και η Lenovo ενώ η Tobii ετοιμάζει και μια άλλη, πιο λειτουργική λύση: χρήση σε αυτοκίνητα. Αυτό ναι.