Η Boeing ολοκλήρωσε τις πρώτες της δοκιμές για ένα όπλο ακριβείας – precision bomb kit, το Joint Direct Attack Munition-Extended Range (JDAM-ER).

Δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Αυστραλιανή κυβέρνηση και είναι ένα σύστημα με πτέρυγες – winged bomb kit που ολοκλήρωσε τις δοκιμές των αεροδυναμικών χαρακτηριστικών και θα ενταχθεί στην Royal Australian Air Force (RAAF).

Είναι το αντίθετο μιας ‘χαζής’ βόμβας και ειδικά μετά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου το αμερικανικό Πεντάγωνο, αποφάσισε να αντικαταστήσει τις ‘χαζές’ βόμβες. Το αποτέλεσμα ήταν το Joint Direct Attack Munition (JDAM) της Boeing. ΔΕΝ είναι νέο όπλο αλλά ένα κιτ που με χρήση GPS-aided inertial navigation συστήματος και ειδικών πτερυγίων δίνει τη δυνατότητα σε μια βόμβα με JDAM να χτυπήσει με ακρίβεια 13 μέτρων σε στόχο. Με κόστος US$27,000 η μονάδα έχουν ήδη κατασκευαστεί 238,000 kit για 26 χώρες.

Το JDAM-Extended Range (JDAM-ER) είναι νέα έκδοση για τις βόμβες της RAAF’s 500 λιβρών (226.79 κιλά) και διαφέρει αφού θα φτάνει τα 15 ναυτικά μίλια (28 χιλιόμετρα) μέχρι και τα 64.73 χιλιόμετρα ενώ είναι σπονδυλωτό. Στην RAAF τα πρώτα JDAM-ER kits θα παραδοθούν νωρίς το 2015.