Σχήμα και λειτουργία.

Ναι, με τις επίπεδες τηλεοράσεις αλλάξαμε πολλά, ίσως τώρα με τις OLED – Organic Light Emitting Diode, που θα είναι και λεπτές, και οικονομικές και εύκαμπτες όσο και… “cool”. Και αυτή τη φορά δεν μιλάμε μόνο για τηλεοράσεις αλλά και για σχεδιασμό.

Οργανικά φιλμ που ενεργοποιούνται με ηλεκτρισμό ενώ σε smartphones είναι ‘σάντουιτς’ ανάμεσα σε γυαλί. Οργανικά ‘κελιά’ φωτός που έχουν εντυπωθεί σε πλαστικό ή αλουμίνιο και έτσι δεν σπάνε.

Το φως δεν ζητά παραπάνω από 14 volts ενώ μιλάμε για πολύ μικρό πάχος στα 1.8 χιλιοστά. Το 2011 η Philips συνεργάστηκε με τους Black Eyed Peas για σόου στο Παρίσι με την μπάντα γεμάτη από OLED panels που ελέγχονταν από μακριά ενώ και ο Στρατός είναι ένας early adopter με μικροοθόνες της eMagin για εκπαίδευση σε διαστάσεις 1×1” και με ασύρματα ακουστικά, τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε και σε gaming.

Τα OLEDs μπορούν να αντικαταστήσουν οθόνες σε κτηνιάτρους και π.χ έναν υπέρηχο σε μια τοποθεσία ενώ εκείνο που είναι πιο συναρπαστικό είναι τα διαφανή μοντέλα: σε μια ηλιοροφή αυτοκινήτου που θα μετατρέπει σε ρεύμα το φως και θα είναι ίσως και… ηχείο.

Σε δε γραφεία τα τζάμια θα είναι κανονικά και διαπερατά την ημέρα και… φωτιστικά τη νύχτα ενώ τα φώτα των ΙΧ θα είναι OLED, για περισσότερο φως με λιγότερη κατανάλωση.

Πόσο θέλουμε; 3-4 years χρόνια μέχρι τα OLED φώτα να πωλούνται μαζικά ενώ μεγάλες εταιρίες εργάζονται για να γίνουν μαζικά. Για την ώρα το πρόβλημα είναι το κόστος αλλά οι ειδικοί πιστεύουν πως σε λίγο καιρό θα είναι πιο φτηνά σε παραγωγή από τα LCD

Δείτε μια ιδέα τη Philips με light installations σχεδιαστικής φιλοσοφίας.