Η είδηση από το Bloomberg δίνει μια ακόμη διάσταση στη μάχη των τιμών και ειδικά στο θέμα των οθονών LCD όπου τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί πολυάριθμες περιπτώσεις ‘στημένων τιμών’ – “Fixing LCD Panel Prices”, όπως λέει το Bloomberg.

LG

H Samsung Electronics Co. (005930) και η LG Display Co. (034220), από τις μεγάλες παραγωγούς των flat panels, είναι, όπως διαβάζουμε, από τις έξι που κατηγορούνται από την κυβέρνηση της Κίνας για συμμετοχή σε price-fixing scheme.

Ακόμη αναφέρονται οι AU Optronics Corp. (2409), η Innolux Corp., Chunghwa Picture Tubes Ltd. και η HannStar Display Corp. (6116) από την επιτροπή που ονομάζεται National Development and Reform Commission και διετάχθησαν να πληρώσουν 353 εκατομμύρια γουάν ($56.7 εκατομμύρια).

Μια ιστορία ‘πόνου’ οι τιμές των panel…

samsung-lavender1

Η δε LG Display θα πληρώσει 118 εκατομμύρια γουάν και η Samsung 101 εκατομμύρια ενώ οι έξι εταιρίες είχαν συνολικά 53 συναντήσεις σε Ταϊβάν και Νότιο Κορέα από το 2001 μέχρι και το 2006 για να συμφωνήσουν για τιμές στα LCD  panels ειδικά για τηλεοράσεις ενώ πρέπει να θυμηθούμε πως και σε ΗΠΑ και σε Ευρώπη είχαν υπάρξει πρόστιμα σε Samsung, LG Display και Sharp Corp. – πάλι για “fixing prices through similar cartels¨, όπως λέει το Bloomberg.

“The enterprises involved in the price monopoly acts have harmed the legitimate rights and interests of the domestic color TV enterprises and consumers,” είπε η επιτροπή ενώ οι εταιρίες “confessed to their crimes,”.

Το τμήμα της Samsung – display-making unit, η Samsung Display Co. of Asan, South Korea, είπε σε δήλωση πως σταμάτησε να συμμτέχει σε κάθε μορφή price fixing στα τέλη του 2005 και η εταιρία θα συμμορφωθεί στον “fair-trade law” της Κίνας.

Πάνω από μια δεκαετιά καταδίκες…

Η δε LG Display με έδρα τη Σεούλ, είπε πως η απόφαση αφορά “events between 2001 and 2006,” και “we do not expect this decision to impact our relationship with customers or panel sales.” ενώ και οι δύο εταιρίες δίνουν πάνελ στην Apple Inc. όπως λέει το Bloomberg.

Για την ιστορία πλήρωσαν και οι Innolux, πρώην Chimei Innolux, AU Optronics;Chunghwa Picture Tubes και HannStar με βάση την Ταϊβάν: “The company has cooperated in the relevant investigations,” είπε ο κος Yawen Hsiao, της AU Optronics, στο Bloombegr: “There is no material impact on company operations.” Η Innolux συνεργάστηκε με το ανακριτικό NDRC είπε σε e-mailed δήλωση η εταιρία ενώ το πρόστιμο δεν την επηρεάζει αφού είναι “non- operating charge.”

Ο κος Eric Chiang της Chunghwa Picture μίλησε για συνεργασία με τις αρχές ενώ συνολικά οι έξι εταιρίες κέρδισαν 208 million από το σχήμα όπως είπε το NDRC.

Στις ΗΠΑ τον Δεκέμβρη του 2011 δικαστήριο αποφάσισε και για τις Samsung, Sharp και έξι άλλες κατασκευάστριες panels για TV και υπολογιστές και πλήρωασν $388 εκατομμύρια για απαιτήσεις σε “direct purchasers of the products.” Ένοχες ήταν LG Display, Chunghwa Picture Tubes και Sharp που το 2008 και το 2009 πλήρωσαν $585 εκατομμύρια σε πρόστιμα.

Στην ΕΕ τον Δεκέμβρη του 2010 πρόστιμα πλήρωσαν έξι εταιρίες κατασκευής LCD panels και έδωσαν συνολικά 649 εκατομμύρια ευρώ για στήσιμο τιμων – fixing prices.