…ένα επαναστατικό υλικό.

nature11839-f2.2

Την δημιουργία έχουμε χάρη σε ερευνητές του Πανεπιστημίου Radboud Nijmegen στην Ολλανδία. Είναι το “super gel” που κάνει το αντίθετο: είναι στέρεο όταν ζεσταίνεται και υγρό όταν είναι κρύο. Επιπλέον μπορεί να αποροφά υγρά 100 φορές καλύτερα από κάθε τζέλ και για το πετύχουν αυτό οι ερευνητές αντέγραψαν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα κύτταρα πρωτεϊνης του ανθρώπου.

Ηγέτες της ομάδας ο Καθηγητής Alan Rowan και ο διδάκτορας Paul Kouwer που τα πέτυχαν με χρήση ενός πολυμερούς που λέγεται polyisocyanide. Τα μόρια ‘μπλέκονται’ μεταξύ τους σχηματίζοντας τα “nano ropes.” Κάθε δομή έχει χιλιάδες πρωτεϊνούχα στοιχεία και τελικά μοιάζουν με ‘σκοινιά’.

“Not only is the structure of our material strikingly similar to the cell proteins, but the strength and sensitivity of the two materials are practically identical, even if you suddenly pull them hard,” λέει ο κος Kouwer ενώ η δομή του τζελ είναι υπεύθυνη για τις αντίστροφες ιδιότητες από το ‘κανόνικό’ ενώ ένασ “κουβάς” νερού μετατρέπονται σε γέλη και με τη θερμοκρασία και τις εναλλαγές της, ρυθμίζεις και τα χαρακτηριστικά.

Η τεχνολογία αναμένεται να χρησιμοποιηθεί στη βιομηχανία καλυντικών και τα νανουλικά μπορεί να αξιοποιηθούν και στην Ιατρική.