Τι θα γινόταν αν μπορεί να έχει την εικόνα ενός ‘αετού’ ένας διοικητής μάχης, ένας λοχαγός, ένας στρατιώτης;

darpa-satellite-swarm

Αν και μοιάζει με κάτι από videogame, είναι μια τεχνολογία που ετοιμάζει η Raytheon και στήνει μια σειρά από μικρούς δορυφόρους μιας χρήσης που ονομάζει “small disposable satellites.”

SeeME

Επανάσταση και Μεγάλος Αδερφός…

Αυτά τα επαναστατικά δορυφοράκια, θα εκτοξεύονται από μαχητικά και είναι οι δορυφόροι που ονομάζονται SeeMe. Τι θα παρέχουν; μια ΑΜΕΣΗ zoomed-in θέα των εχθρών και του πεδίου μάχης γενικότερα.

rms13_seemee_image1

Τις εικόνες δίνουν σε smartphones και tablets άμεσα ενώ θα είναι δορυφόροι σε χαμηλή τροχιά – low-earth orbit, με βάρος όχι πάνω από 10 κιλά και μήκος στο ένα μέτρο.

Η δε Raytheon ορίζει πως θα μπορούν να μείνουν για 45 ημέρες στη θέση τους. Τι σημαίνει αυτό; Πως ένας ‘αστερισμός’ από 24 δορυφόρους θα δίνει εικόνα άμεσα. Το δε όλο πρόγραμμα 90 SeeMe (Space Enabled Effects for Military Engagements) θα δοκιμαστεί αρχικά με έξι δορυφόρους.

xlarge

Μέσα και σε αυτό το παιχνίδι η εξωτική DARPA, η διαβόητη “Υπηρεσία Προηγμένων Συστημάτων” που έδωσε και $1.5 εκατομμύρια στη Raytheon για την υλοποίηση της ιδέας σε αρχικό στάδιο: “We’re putting near-real time data where the warfighter needs it – directly into their hands – and providing them with vital, tactical intelligence they can control,” είπε ο κος Tom Bussing, Αντιπρόεδρος στο τμήμα Advanced Missile Systems at Raytheon Missile Systems.

Εμείς από την άλλη βλέπουμε ένα ακόμη εργαλείο από sci-fi ταινίες γίνεται πραγματικότητα και το πεδίο μάχης να είναι πληρως digital…