Με μόλις $1.6 δις θα ανακαλύψουμε πως δουλεύει το πιο πολύπλοκο εργαλείο υπολογισμού στον κόσμο ο εγκέφαλος. Είναι το Human Brain Project.

Human Brain

Και έτσι για επιστήμονες από πολλές διαφορετικές σχολές θα επιχειρήσουν να δουν πως δουλεύου οι δισεκατομμύρια νευρωνικές συνδέσεις με μια εξαιρετικά σύγχρονη μηχανή, ένα supercomputer μοναδικό.

Η ομάδα του project αποτελείται από 200 διαφορετικούς ερευνητές σε 80 Ιδρύματα σε όλο τον κόσμο ενώ δεν είναι λίγοι που το συγκρίνουν με τον Large Hadron σχολιάζοντας το Human Brain Project ως το “Cern for the brain.”

Η βάση θα είναι ση Λωζάννη της Ελβετίας και πίσω από το εγχείρημα θα είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Human Brain 2

Το HBP έχει στόχο να στήσει “neuromorphic computing” και “neurorobotics,” για την ανάπτυξη νέων υπολογιστικών συστημάτων και ρομπότ με βάση την αρχιτεκτονική το εγκεφάλου μας κάτι που θα γίνει τμήμα, μετά το τμήμα με τον supercomputer.

“The support of the HBP is a critical step taken by the EC to make possible major advances in our understanding of how the brain works,” λέει ο Σουηδός βραβευμένος με Nobel επιστήμονας Torsten Wiesel: “HBP will be a driving force to develop new and still more powerful computers to handle the massive accumulation of new information about the brain, while the neuroscientists are ready to use these new tools in their laboratories” σημειώνει, ενώ στόχος είναι νέες αρχιτεκτονικές υπολογιστών με βάση τα αποτελέσματα.

Οι ερευνητές ελπίζουν να έχουν και σοβαρά αποτελέσματα για τη θεραπεία των Parkinson και Alzheimer ενώ δεν θα χρησιμοποιηθούν ζώα στα πειράματα.