Τα μαχητικά νέας γενιάς είναι πανάκριβα. Πιο ακριβά από ποτέ. Για να δείτε την τάξη μεγέθους, ο Νότιος Κορέα θα δαπανήσει 7.34 τρισεκατομμύρια won ($6.79 δις) για μόλις 40 Lockheed Martin F-35 μαχητικά όπως μαθαίνουμε…

f35testb_053

Η Νότιος Κορέα θα αγοράσει και τέσσερα από τα πανάκριβα Northrop Grumman Global Hawk Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη με κόστος 880 δις won που θα αρχίσουν να παραδίδονται από το 2018 όπως μεταδίδει πηγή ενώ οι κινήσεις γίνονται με αυξανόμενη την πίεση στις σχέσεις Ιαπωνίας, Κίνας, Νοτίου Κορέας, κάτι που έχει οδηγήσει σε εξοπλιστικό πυρετό.

f-35

Η Lockheed Martin πάντως προσπαθεί να πείσει για τα όσα συμβαίνουν με το F-35 και την αστρονομική του τιμή και έτσι μιλά για πτώση της Unit Recurring Flyaway (URF) για ένα F-35A στα $80-85 εκατομμύρια,” όπως λέει ο κος Randy Howard, Διευθυντής της Lockheed Martin F-35 Korea Business Development.

Σε συναντήσεις για το θέμα της τιμής, άνθρωποι της εταιρίας μιλάνε για F-35 flyaway cost μειωμένο όταν θα παραδοθούν τα μαχητικά έστω και αν είναι το “the best scenario” για το πρόγραμμα του F-35.

Η είδηση είναι καλή για την εταιρία όταν η Ιταλία έχει ανακοινώσει πως θα μειώσει τον αριθμό των 90 F-35s, νέα μείωση μετά το 30% της περικοπής πριν δύο χρόνια ενώ οι σίγουροι πελάτες είναι οι ΗΠΑ, Βρετανία, Νορβηγία, Ιταλία, Αυστραλία, Ολλανδία, Ιαπωνία, Ισραήλ και Τουρκία. Καναδάς και Δανία δίνουν χρήματα για R&D αλλά δεν είναι σίγουρο αν να ‘ψωνίσουν’.

Η Νότιος Κορέα ήταν ο όγδοος εισαγωγέας εξοπλισμών ανάμεσα σε 2009 και 2013, με το 80% από ΗΠΑ σύμφωνα με το Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). ($1 = 1080.2500 won)