Την τεχνολογία ετοίμασε το διάσημο Massachusetts Institute of Technology (MIT) από το Cambridge. Είναι μια νέα τεχνική που ‘αλλάζει’ βακτήρια σε υλικά που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές εφαρμογές.

EscherichiaColi_NIAID

Με το λεγόμενο Genetic engineering του Escherichia coli ελπίζουν πως θα ετοιμάσουν ζωντανά υλικά που θα ‘σχηματίζονται’ σε ότι θέλεις. Μικροοργανισμοί που θα προγραμματίζεις σε ότι θέλεις…

Η εξέλιξη ετοιμάστηκε σε ένα επιστημονικό paper με τίτλο Synthesis and patterning of tunable multiscale materials with engineered cells, που εμφανίζεται στο τεύχος 23 της επιστημονικής έκδοσης Nature.

Ζωντανά υλικά;!

Ο καθηγητής του MIT Timothy Lu είπε στο The Register πως η ομάδα του έχει πετύχει να συνθέσει “non-living material systems” χρησιμοποιώντας κοινότητες ζωντανών κυττάρων με εργαλεία της Συνθετικής Βιολογίας.

Μέσα από πειράμετα με το βακτήριο E. coli παράγουν “biofilms” ενώ κατά τον κύριο Lu η μελέτη είναι ένα βήμα για τη δημιουργία εργοστασίων με βάση κύτταρα – cell-based material factories. Το MIT team οραματίζεται αργότερα και τη δημιουργία υλικών με μη ζωντανά υλικά όπως κόκαλα και δέντρα!

Το E. coli χρησιμοποιήθηκε γιατί παράγει μια σειρά στοιχείων πρωτεϊνών με την ονομασία CsgA και το ‘χρησιμοποίησαν’ για να παράγουν το μόριο AHL: “The bacteria secrete small molecules they use to communicate with each other. We co-opted that comm module [and] told one group of bacteria to tell the other group of bacteria when to turn on the other’s creation of bacteria,” εξήγησε ο ερευνητής.

Προχωρημένα πράγματα…