…ή σχεδόν.

3

Αν και σε επίπεδο πρωτοτύπων, είναι αρκετά ώριμη τεχνολογία. Από τις συρόμενες πόρτες νέας σχεδιάσης, στην καμπίνα με τη θέση του οδηγού στη μέση, μέχρι και στα monitors που δίνουν αίσθηση διαστημοπλοίου, είναι τα 18τροχα “technology trucks” με “potentially game-changing technologies,” κατά την κα aid Elizabeth Fretheim, Wal-Mart director of logistics, που μπορεί να αλλάξουν τα πάντα.

Με το trailer για πρώτη φορά από ανθρακονήματα, hybrid κινητήριο σύνολο, η σχεδίαση της εταιρίας Peterbilt με τις fully-customizable οθόνες μοιάζει από ταινία. Και όλα αυτά είναι η αρχή. Γιατί;

Γιατί ο σχεδιασμός μιλά για αυτόνομο στόλο που θα κινείται σαν ‘τρένο’, 18τροχα με nose-to-tail οδήγηση και “platooning”, δηλαδή φρενάρισμα ή επιτάχυνση με μια ρευστή κίνηση για μεγάλη αποδοτικότητα και λιγότερα ατυχήματα: “Heavy trucks don’t have accidents often, but when they do they’re catastrophic,” λένε οι ειδικοί οπότε οι τεχνολογίες έχουν τεράστιο απόθεμα εξέλιξης.

Και η Google και η BMW δουλεύουν πάνω σε τέτοιες τεχνολογίες, όπως και η Ευρώπη ενώ όλος ο σχεδιασμός μπορεί να δώσει μείωση κατανάλωσης μέχρι και 10% κατά τον κο Bill Kahn, Peterbilt Manager στο τμήμα Advanced με το “platooning”, την ομαδική κίνηση δηλαδή, να προσθέτει άλλο ένα 10%.

1

2

4

Το όλο σύστημα έχει στόχο να το αξιοποιήσει η Wal-Mart για τα 4,700 καταστήματα της και τον τζίρο των $274 δις.