Αυτή η ιστορία με τα ηλιακά πάνελ και την χρήση, τοποθέτηση τους θα τελειώσει κάποια στιγμή που πολύ απλά κάθε κούφωμα και παράθυρο αντί για τζάμι θα έχει τζάμι/ηλιακό πάνελ. Απλό. Τέλος.

Transparent-Solar-Cells

Το πρόβλημα μέχρι στιγμής; Είναι ζήτημα το να ‘αιχμαλωτίσεις’ το ηλιακό φως όταν του… επιτρέπεις να περάσει! Φαίνεται πάντως πως ερευνητές του Πανεπιστημίου Michigan State βρήκαν τον τρόπο – ή έναν τρόπο έστω. Μια επίστρωση από οργανικά μόρια που μπορούν να ξεχωρίσουν ανάμεσα στους τύπους του φωτός.

Transparent-Solar-Cells 3

Η επίστρωση δηλαδή, συλλαμβάνει δύο φάσματα – “…ultraviolet and near-infrared sun rays”, και τα στέλνει στα πλαινά του πάνελ όπου είναι οι συλλογείς.

Με αυτό τον τρόπο, το φως που το δικό μας μάτι ΔΕΝ αντιλαμβάνεται ούτως ή άλλως, γίνεται ενέργεια. Επανάσταση. Τι μένει;

Δουλεία, πολύ δουλειά ώστε η αποδοτικότητα, ο λόγος μετατροπής δηλαδή, να πάει από το 1% στο περίπου 19% των άλλων μεθόδων ή τουλάχιστον, κατά τον κο Richard Lunt, μέλος του MSU College of Engineering, να είναι κοντά στο 5%.

Μια τέτοια τεχνολογία, μαζί με την εξέλιξη των αυτοψυχώμενων πάνελ – self-cooling solar, και τη συνδρομή της νανοτεχνολογίας, θα έχει σαν αποτέλεσμα σε μερικές δεκαετίες, κάθετι να έχει το δικό του ηλιακό πανελ.

Transparent-Solar-Cells 2

Και θυμηθείτε πως ζείτε στην Ελλάδα.