Ο Φιλίπ Σταρκ είναι ένας από τους σημαντικότερους ‘δημιουργούς’ στον 20ο και 21ο αιώνα μέχρι σήμερα.

04-path

Και στα 65 χρόνια του αποφάσισε να μεταφέρει σειρά από τις ιδέες και τις δημιουργίες που έχει ‘δωρίσει’ στην ανθρωπότητα για να… μείνει κανείς σε ένα όμορφο σπίτι. Απλά.

koncna-RDC-F-wood

Και για το κάνει αυτό δημιούργησε το PATH – Prefabricated Accessible Technological House. Το προκάτ σπίτι δηλαδή που έχει ρίξει σε δάσος 40 χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι και είναι πρότυπο για ένα ηθικά και περιβαλλοντικά σημαντικό δημιούργημα. Ένα σπίτι γι όλους μας.

08-path

Best_6

koncno-r_1-combined2

large_path_credit_baptiste_lanne_11_53b1b

large_path_credit_baptiste_lanne_13_74372

large_path_credit_baptiste_lanne_15_227dc

Εκεί πηγαίνουν ήδη δημοσιογράφοι και υποψήφιοι αγοραστές για να δουν το λυόμενη κατοικία-μοντέλο στην οποία θα μείνει με τη γυναίκα του με κύρια ατού το σχεδιασμό, την τεχνολογία και την άνεση. Η δημιουργία κράτησε πέντε χρόνια και δούλεψε με τη σλοβενική εταιρεία Riko που έχει 20 χρόνια στο χώρο και έχει πολλές επιλογές σε σχεδιασμό, υλικά και ιδέες. Με 58 φωτοβολταϊκά πάνελ, μερικά «υβριδικά» με μεγαλύτερη απόδοση, μίνι ανεμογεννήτριες και συνολικά στο μείον 30% ενέργεια σε σχέση με κανονικό σπίτι.

Τρεις βασικές επιλογές, εσωτερική διαρρύθμιση με 34 διαφορετικές παραλλαγές και κόστος 2.500 με 4.500 ευρώ το τετραγωνικό. Δεν είναι φτηνό. Αλλά Stark είναι αυτός.