Για χρόνια η κυριαρχία στους επεξεργαστές υπερυψηλής κατηγορίας απόλυτη. Τα high-end SoCs μας ήταν Qualcomm. Και σήμερα το Snapdragon 810 θα πάει και πάλι καλά. Μετά όμως;

snapdragon

Φαίνεται μετά την τελευταία έκθεση MWC πως η Qualcomm έχει προκλήσεις και στο high-end πλέον και όχι μόνο στα κινητά των -200 ευρώ. Ο ανταγωνισμός μας λέει:

    Huawei χρησιμοποιεί τους in-house Kirin επεξεργαστές της.
  • Η LG ακούγεται πως δουλεύει σε in-house ARM επεξεργαστές.
  • Η Samsung καλύπτει τις high end ανάγκες της.
  • Οι HTC και Sony έχουν ήδη πάει στη MediaTek σε low- και mid-range μηχανάκια.
  • Πολλοί Κινέζοι χρησιμοποιούν MediaTek ενώ η Meizu έχει MT chips στις ναυαρχίδες της.

Αν σκεφτείς κανείς πως Samsung, LG και Huawei έχουν συνδυασμένα μερίδιο 35% και απομακρύνονται απο΄τη Qualcomm ενώ η MediaTek κυνηγά δικάς της LTE σχέδια και προσιτά 64-bit τσιπ μετά την κυριαρχία στην Κίνα με 32-bit μοντέλα, υπάρχει θέμα. Τα LTE κάνουν τη διαφορά στη Qualcomm, ενώ η εταιρία δεν έχει πετύχει μεγάλη νίκη στα tablet όπου εταιρίες όπως οι Rockchip και Allwinner κυριαρχούν. Οι δε MediaTek και Intel πέρυσι πήγαν εδώ καλύτερα ενώ το Nvidia Tegra είναι μέσα στο Nexus 9 tablet.

Snapdragon_dime1

Και υπάρχει και η Intel που πούλησε 46 εκατομμύρια tablet SoCs πέρυσι. Τα νέα Intel x3 Atoms θα έχουν στόχο και τα smartphones, ενώ τα x5 και x7 μοντέλα είναι για Android και Windows tablets.

Και έχουμε άλλα τμήματα της αγοράς όπου η Qualcomm δεν είναι market leader με την Nvidia να κυνηγά το automotive κομμάτι, τη MediaTek να έχει πετύχει Android TV συμφωνία και τη AMD να κυνηγά τμήμα από τα τεμάχια ARM server.

3

Ίσως είναι και θέμα τεχνολογίας με τις προηγμένες 14nm και 16nm FinFET nodes να έχουν per-unit κοστολόγιο μεγάλο. Ένα FinFET SoC έχει κόστος 2x-2.5x μεγαλύτερο από ένα ώριομο 28nm node. Και μάλιστα αυτά τα τσιπάκια έχουν σχεδιασμό optimised για διαδικασία κατασκευής planar και όχι FinFET.

Λύση δεν δίνει η παραγωγική δυνατότητα των Samsung και TSMC 20nm nodes όπουν δεν υπάρχει πολύς ‘χώρος’ και περιμένουν όλοι να δουν τι θα κάνει η Apple με τις παραγγείς των 20nm τεμαχίων μετά τη μετάβαση που αναμένεται FinFET next generation προϊόντα.

Συνολικά πάντως η Qualcomm θα έχει έναν χρόνο με ανταγωνισμό στο high-end και φέτος αλλά και το 2016 έχει πολύ δρόμο για να μείνει στο θρόνο…