Το περιβάλλον κοστίζει, αλλά συμφέρει…

mercury

Το 2015, η Sony γιορτάζει 10 χρόνια παραγωγής μπαταριών οξειδίου του αργύρου χωρίς υδράργυρο. Από το 2005, τότε που καινοτόμησε δημιουργώντας αυτή την φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική, η Sony μετέτρεψε ολόκληρη τη σειρά 32 μοντέλων με μπαταρία, που κυκλοφορεί στην Ευρώπη, σε τεχνολογία χωρίς υδράργυρο, επιδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τη συνεχή της προσπάθεια να κατασκευάζει προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον.

Αναγνωρίζοντας την αρνητική περιβαλλοντική επίδραση του υδραργύρου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι «ο υδράργυρος (Hg) και οι περισσότερες ενώσεις του είναι ιδιαίτερα τοξικές για τους ανθρώπους, το οικοσύστημα και την άγρια φύση». Έχοντας κλείσει 10 χρόνια με αυτή την τεχνολογία, η Sony βρίσκεται πολύ μπροστά σε σχέση με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα απαγορεύσει τη χρήση υδραργύρου σε όλες τις μπαταρίες τύπου button cells από την 1η Οκτωβρίου 2015. Η Sony στηρίζει ολόψυχα αυτή την αλλαγή σε νέες μπαταρίες χωρίς υδράργυρο, κάτι που θα μειώσει την ετήσια κατανάλωση υδραργύρου κατά 470 κιλά.

Ο υδράργυρος, ο οποίος μέχρι και σήμερα, είναι ανεκτός σε μικρές ποσότητες της τάξεως του 2% του βάρους της μπαταρίας, μπορεί να προκαλέσει σημαντική τοξική μόλυνση. Παρόλο που είναι τοξικό, αυτό το χημικό στοιχείο χρησιμοποιείται στη βιομηχανία των μπαταριών για να αποτρέψει την οξείδωση στις μπαταρίες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε διόγκωση και διαρροή.

EXE_logo10years_0mercury_UK-02

Σε αντίθεση με τις μπαταρίες που κυκλοφορούν στην αγορά και περιέχουν υδράργυρο, οι μπαταρίες χωρίς υδράργυρο της Sony χρησιμοποιούν σκόνη κράματος ψευδαργύρου που τις καθιστά ανθεκτικές στην οξείδωση, καθώς και άλλα υλικά κατά της οξείδωσης στο υλικό ανόδου. Εν τέλει, το υλικό κατά της οξείδωσης χρησιμοποιείται και στο υλικό της επιφάνειας για την αποφυγή ακόμα και της ελάχιστης διαρροής.

Η Kumi Sano, Επικεφαλής του τομέα μπαταριών με το εμπορικό σήμα της Sony, δήλωσε: «Χάρη στην κληρονομιά της Sony στην παραγωγή μπαταριών από το 1977, τις καινοτόμες προσπάθειές της και τη συνεχιζόμενη δέσμευσή της για υπεύθυνη κατασκευή, η Sony κατάφερε να εφεύρει μπαταρίες οξειδίου του αργύρου χωρίς υδράργυρο, εξαλείφοντας τις συνέπειες της μόλυνσης από τις μπαταρίες, χωρίς να μειώσει την απόδοση των μπαταριών». Αυτές οι προσπάθειες τοποθετούν τη Sony στην κορυφή ως συνεργάτη και προμηθευτή μπαταριών οξειδίου του αργύρου χωρίς υδράργυρο για πολλούς διεθνείς κατασκευαστές ρολογιών και κοσμημάτων με οικολογικές ανησυχίες.