Για όσους παρακολουθούν τα γραφόμενα μας, η DARPA είναι μια υπερμυστική Υπηρεσία από την οποία όμως έχουν προέλθει οι μεγαλύτερες εξελίξεις: το ίδιο το Internet που έχετε σήμερα είχε στην ουσία ξεκινήσει από τη DARPA…

Accurate

Το GPS είναι επίσης μια επανάσταση για όλους μας αλλά για τους στρατιωτικούς δεν είναι επαρκώς ασφαλές: μπορείς να το ‘χτυπήσεις’ με παρεμβολές ενώ υπάρχει και θέμα πρόσβασης σε σημεία και περιοχές του κόσμου. Η λύση;

CompositeWebFeature

“The need to be able to operate effectively in areas where GPS is inaccessible, unreliable or potentially denied by adversaries has created a demand for alternative precision timing and navigation capabilities,” λέει η DARPA σε έγγραφο.

Πως θα δουλεύει;

Η υπηρεσία αυτή λοιπόν θέλει να κάνει customizable με τη βοήθεια αλγορίθμων ένα νέο σύστημα, ένα σύστημα που συνδυάζει τα όσα έχουμε με υπολογιμσούς για τον χρόνο, την κατεύθυνση της δράσης. Η DARPA ετοιμάζει υψηλής ακρίβειας ρολόγια, γυροσκόπια που ευθυγραμίζονται μόνα τους και επιταχυνσιόμετρα με υψηλής ακρίβειας συστήματα που για πολύ χρόνο ΔΕΝ θα εξαρτώνται από άλλες πηγές.

Η DARPA ερευνά και νέες τεχνολογίες για real-time ιχνηλάτηση μέσα από πολλές πηγές και τεχνολογίες. Η υπηρεσίες ετοιμάζει αισθητήρες που χρησιμοποιούν όσα βρουν: “use signals of opportunity” όπως τηλεόραση, ραδιόφωνο, πύργους κινητής τηλεφωνίας, δορυφόρους ακόμη και το φως στους δρόμους για real-time tracking.

Το πρόγραμμα ονομάζεται ASPN (All Source Positioning and Navigation) και θα δουλεύει ΠΑΝΤΟΥ και ΠΑΝΤΑ. Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός compact συστήματος πλοήγησης που θα μεταφέρουν στρατιώτες, τανκ και συστήματα πλοήγησης.

Θα πρέπει να θυμόμαστε όπως θυμάται και η DARPA πως οι πρώτοι GPS receivers από τα 1970s είχαν μέγεθος σάκων – “50-pound manpacks,” αλλά μέχρι το 1991 είχαν μέγεθος πακέτους τσιγάρων.

Θα χρειαστεί χρόνος, αλλά αφού το ξεκινάνε, θα το κάνουν…