Κι όμως κινείται…

Η Ελλάδα της Έρευνας και της Ανάπτυξης. Αυτό λοιπόν είναι ένα ελληνικό UAV, Μη Επανδρωμένο Όχημα δηλαδή, που θα ετοιμαστεί για πολιτική και όχι στρατιωτική χρήση και αναπτύσσεται από το 2013. Συνεργασία τριών ελληνικά πανεπιστήμια και ελληνικών εταιριών, το HCUAV (Hellenic Civil Unmanned Air Vehicle) είναι σε προηγμένο στάδιο ανάπτυξης.

HCUAV_04 (3)

Για τη δημιουργία του συνεργάζεται το Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών & Στροβιλομηχανών του Α.Π.Θ ενώ στην ομάδα είναι το Εργαστήριο Ρομποτικής και Αυτοματισμών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Θράκης και το Εργαστηρίου Αυτόματου Ελέγχου του Πολυτεχνείου Αθηνών.

Στην κοινοπραξία είναι ακόμη η MLS Multimedia (Θεσσαλονίκη), η Spacesonic Ltd (Τρίκαλα) και Intracom Defense Electronics από την Αθήνα. Το HCUAV έχει μήκος 4,5 μέτρα, εκπέτασμα πτερύγων 6 μέτρα και βάρος 190 κιλά ενώ η αυτονομία φτάνει τις 9 ώρες με εμβέλεια 200 χιλιόμετρα και μέγιστη ταχύτητα 220 χλμ./ώρα. Το μέγιστο ύψος πτήσης είναι τα 10.000 πόδια.

uav-4_1

Στην εξέλιξη αναπτύσσονται Ηλεκτρο-οπτικοί αισθητήρες, επικοινωνίες, κινητοί σταθμοί εδάφους, συστήματα ευφυούς λογισμικού με δυνατότητες ελέγχου διοίκησης και συντονισμού επιχειρήσεων, σύστημα ευρυζωνικών ασφαλών επικοινωνιών ενώ στόχος είναι η δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων τακτικής κατάστασης και εικόνας σε πραγματικό χρόνο.

HCUAV_02

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται και από το ΕΣΠΑ 2007-2013 αλλά και την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) ενώ οι ελληνικές εταιρείες συμμετέχουν στο συνολικό κόστος φτάνει τα 2 εκατ. ευρώ.

HCUAV_03