Εδώ και λίγες ώρες μια επανάσταση στη μεγάλη διαστημική ‘περιπέτεια’ του ανθρώπου είναι πραγματικότητα.

Space X 9

Η διαστημική εταιρία SpaceX κατάφερε να προσγειώσει με επιτυχία έναν μη-επανδρωμένο πύραυλο κάθετα. Για πρώτη φορά στην ιστορία. Πρόκειται για το Falcon-9 που κατάφερε δε να ολοκληρώσει μια αποστολή τοποθέτησης 11 δορυφόρων επικοινωνίας και μετά να επιστρέψει και να προσγειωθεί κάθετα στο Cape Canaveral.

“I think it really quite dramatically improves my confidence that a city on Mars is possible,” είπε ο κος Musk, “That’s what all this is about.” Φουλ ταχύτητα για Άρη λοιπόν;

Space X 9 2

Με αυτή την επιτυχία, που στην ουσία σημαίνει πως ΔΕΝ ‘πετιέται’ εξοπλισμός εκατομμυρίων ελπίζεται πως θα μειωθεί αισθητά το κόστος των ρουκετών. Η τελευταία προσπάθειαα από την SpaceX είχε γίνει τον Ιούνιο αλλά απέτυχε αφού το Falcon-9 διαλύθηκε και πήρε φωτιά λεπτά μετά την απογείωση του από το Cape Canaveral με τα απομεινάρια να πέφτουν στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Ιστορική στιγμή.

Ο πύραυλο που είχε 18 συνεχόμενες επιτυχίες πριν από τη μοιραία πτήση είχε τότε προορισμό τον International Space Station (ISS) με προμήθειες. Η δε SpaceX έχει ένα συμβόλαθιο αξίας $1.6 δις (€1.47δις) με τη NASA για να στέλνει στον ISS προμήθειες.

Η νέα πετυχημένη πτήηση για τον αναβαθμισμένο πύραυλο με ύψος 23 ορόφων απογειώθηκε από το Cape Canaveral Air Force Station με το κύριο μέρος να επιστρέφει 10 λεπτά μετά σε χώρο προσγείωσης 9.65 χιλιόμετρα από το σημείο απογείωσης: είναι η πρώτη φορά που πύραυλος επιστρέφει για να προσγειωθεί κάθετα στη Γη.

f9_descent_cape

Προφανώς ο ιδρυτής της Space Exploration Technologies, της SpaceX, με έδρα την Καλιφόρνια, ο καταπληκτικός Elon Musk όπως και όλο το προσωπικό της εταιρίας είχαν λόγους για γιορτή όταν είδαν το πορτοκαλί φως του πυραύλου που επέστρεφε.

Ο πύραυλος έφτασε τα 200 χιλιόμετρα ύψος και επέστρεψε με τον Musk να αναφωνεί “Welcome back, baby!,” σε εορταστικό tweet.

“This was a first for us at Cape Canaveral Air Force Station, and I can’t even begin to describe the joy the team feels right now having been a part of this historic first-stage rocket landing,” είπε στον Cape Canaveral Air Force Station, ο αξιωματούχος κος Brig Gen Wayne Monteith,

Και η βιομηχανία των διαστημικών εκτοξεύσεων δεν θα είναι ποτέ η ίδια.