Rail Gun

Η ιδέα κλασική: να μετατρέψεις τη χημική ενέργεια που είναι αποθηκευμένη σε ένα εκρηκτικό σε κινητική ενέργεια. Και μέσα σε αυτά ο ηλεκτρισμός. Οι Αμερικανοί έχουν σκεφτεί πως να δημιουργήσουν ένα όπλο από το μέλλον: το railgun θα επιτρέπει σε ένα βλήμα να ταξιδεύει με ταχύτητα 7 φορές αυτή του ήχου. Η δοκιμή έγινε από το Naval Surface Warfare Centre στη Virginia των ΗΠΑ όπου επιχειρούν να πετύχουν από το 2006. Αν όλα πάνε καλά, το 2016 θα γίνουν και οι δοκιμές πάνω σε πλοίο.

Από το 1919…

Η ιδέα ήταν ενός Γάλλου, του κου André Louis Octave Fauchon-Villeplée που μάλιστα ετοίμασε μια πατέντα για ένα όπλο που θα φέρει “Electric Apparatus for Propelling Projectiles”. Σε αντίθεση με όπλα laser και όπλα σωματιδίων, τα railguns είναι αρκετά απλά και βασίζονται σε ηλεκτρονικές ράγες – electrically conductive rails, που δημιουργούν έναν μοτέρ – linear electric motor. Συνδυασμένα με τον μαγνητισμό, στη θεωρία, τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά.

0022

Δύο εταιρίες, η BAE Systems και η General Atomics δουλεύουν πάνω σε τέτοια συστήματα ενώ με τα ‘ηλεκτρικά’ πλοία όπως το USS Zumwalt που έρχονται, θα υπάρχει και επαρκής τάση για να δουλέψει ένα τέτοιο όπλο που θα πυροβολεί ένα βλήμα 10 κιλών με ταχύτητα 2.5 χλμ/δευτερόλεπτο.

Μιλάμε για επτά φορές την ταχύτητα του ήχου και 3 φορές την ταχύτητα που έχει στην κάννη ένα όπλο. Το σχέδιο έχει ισχύ 32 megajoules, κινητική ενέργεια που έχει ένα hatchback με ταχύτητα 900 χλμ/ώρα. Στόχος δεν είναι μόνο η ισχύς αλλά και η εμβέλεια όπως και η ασφάλεια του πλοίου.

Τέλος το κόστος: με $25,000 ανά βολή, η διαφορά με έναν πύραυλο είναι τεράστια. Μικρότερες δε εκδόσεις θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όπλα anti-aircraft και anti-missile.