Σε όλη τη διαδικασία βοήθειας και ανακατασκευής μετά τον φονικό σεισμό και το της 11ης Μαρτίου, 2011, μια εξαιρετικά απαιτητική και δύσκολη εργασία είναι η δουλειά μέσα σε επικίνδυνα χαλάσματα.

Στην προσπάθεια αυτή επιθυμεί να βοηθήσει μια εταιρία που ειδικεύεται σε ρομποτικά συστήματα η QinetiQ που ανακοίνωσε πως θα παρέχει εξοπλισμό μη επανδρωμένων οχημάτων στην Ιαπωνία.

Στον εξοπλισμό συμπεριλαμβάνονται τα QinetiQ’s Robotic Appliqué Kits, ειδικά κιτ δηλαδή που έχουν σαν στόχο τη μετατροπή κανονικών οχημάτων φόρτωσης όπως τα γνωστά μικρά Bobcat σε μη επανδρωμένα μέσα σε μόλις 15 λεπτά.

Με αυτά τα κιτ οποιοδήποτε minutes Bobcat 70 μετατρέπεται μαζί με τα εξαρτήματα του σε ένα μηχάνημα που μπορείς να χειριστείς από απόσταση μέχρι και 1.6 χιλιόμετρα.

Τα κιτ αφορούν την τοποθέτηση σε ένα Bobcat επτά καμερών, συστήματος νυχτερινής όρασης, μικροφώνων και ασυρμάτων ώστε να μπορεί ο χειριστής με ασφάλεια να απομακρύνει χαλάσματα, να σκάψει για αντικείμενα που έχουν θαφτεί και να κουβαλήσει μικρότερο εξοπλισμό.

Αν χρειαστεί η, QinetiQ λέει πως ετοιμάζει και το σύστημα TALON αλλά και το ρομπότ Dragon Runner για αποστολή στην Ιαπωνία.

Τα ρομπότ TALON είναι μικρά, ερπυστριοφόρα στρατιωτικά ρομπότ με κιτ ανίχνευσης χημικών, βιολογικών και ραδιενεργών ουσιών – chemical, biological, radiological, nuclear and explosive (CBRNE), και μπορούν να ανιχνεύσουν έως και 7.500 επικίνδυνες ουσίες αλλά και να δώσουν ενδείξεις για την θερμοκρασία και την ποιότητα του αέρα.

Τα ρομπότ έχουν χρησιμοποιηθεί σε Ιράκ και Αφγανιστάν αλλά και στον τόπο της καταστροφής της 11ης Σεπτεμβρίου ενώ παρέχουν και νυχτερινή όραση σε απόσταση μέχρι και 1 χιλιόμετρο.

Το μικρότερο και ελαφρύτερο Dragon Runner με τις θερμικές του κάμερες παρέχει εικόνα έως και 800 μέτρα μακριά από στενούς και δύσβατους χώρους.