Ήρθε η ώρα για να δούμε στη Θεσσαλονίκη τις νέες ιδέες και τους ανθρώπους που θα μας δώσουν την ευκαιρία για νέα ξεκινήματα.

TEDx - poster03

Έτσι είχαμε χθες τη Συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε για το φετινό TEDxThessaloniki 2016, το 7ο κατά σειρά.

Στη συνέντευξη μίλησε η curator Έλενα Παπαδοπούλου και ανέφερε πως στόχος του είναι να μεταφέρει την εμπειρία TED στις κατά τόπους κοινωνίες, να εμπνεύσει το κοινό να χρησιμοποιήσει τις ιδέες του για μια πιο θετική και αισιόδοξη θεώρηση του κόσμου.

Το TEDx λειτουργεί, συμπλήρωσε, ως μια πλατφόρμα διάδοσης ιδεών, μοιράζεται ιστορίες ανθρώπων για τα επιτεύγματά τους που έχουν ήδη γίνει πραγματικότητα, εμπειρίες που αλλάζουν την καθημερινότητα μιας κοινότητας.

Το λόγο πήρε ο Social Media Μanager, Ξενοφών Κονταργύρης, που επισήμανε ότι τα ΤΕDxEvents παρουσιάζουν μια εξέλιξη, περιλαμβάνοντας θέματα της τοπικής κοινωνίας που κάποιες φορές διαφέρουν από τα θέματα της κεντρικής σκηνής του TED. Κάτι τέτοιο, όπως είπε, προσπάθησε να κάνει και φέτος η ομάδα του TEDxThessaloniki, περιλαμβάνοντας ομιλίες που ξεφεύγουν από τα στενά όρια του Technology – Entertainment – Design (ΤΕD).

TEDx - poster02

Ως παράδειγμα αναφέρθηκε η περσινή ομιλία της Melissa Fleming για το προσφυγικό ζήτημα, που αποδείχτηκε σχεδόν προφητική, μια ομιλία μάλιστα που σχετίζεται και με μια φετινή έκπληξη της διοργάνωσης.

Όπως αποκάλυψε η Έλενα Παπαδοπούλου, μετά τη μεγάλη επιτυχία που είχε η ομιλία της Melissa Fleming στο περσινό TEDxThessaloniki (την οποία μπορείτε να δείτε εδώ https://www.ted.com/talks/melissa_fleming_a_boat_carrying_500_refugees_sunk_at_sea_the_story_of_two_survivors?language=en ) , η ομιλήτρια θα βρεθεί και φέτος κοντά μας μέσω video, για να μας αποκαλύψει τη συνέχεια της ιστορίας της Doaa, ενώ ο Αλέξης Πανταζής, ένας επίσης από τους περσινούς ομιλητές, που βοήθησε με την εταιρεία του την Doaa θα απαντήσει σε ερωτήσεις.

Μια ακόμη ξεχωριστή επίσκεψη όμως θα έχει το φετινό TEDxThessaloniki, αφού θα βρεθεί στην πόλη εκπρόσωπος του TED από τη Νέα Υόρκη, για να παρακολουθήσει το event και να καταγράψει την εμπειρία της κοινότητας του TEDx στη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα γενικότερα.

Η Χριστίνα Μελίδου, speaker coach, αναφέρθηκε στους φετινούς ομιλητές , που περιλαμβάνουν αρκετούς Έλληνες που πήραν τις βάσεις στη χώρα μας και διακρίνονται στο εξωτερικό, ενώ καλύπτουν και τομείς πέρα από το Technology – Entertainment – Design. Φέτος τίθενται νέες θεματικές, όπως η οικονομία της κλιματικής αλλαγής, η δικαιοσύνη και οι σχέσεις με το νομικό σύστημα, αλλά και μια ξεχωριστή ιστορία, αυτή της Ione Wells.

Η σεξουαλική βία κατά των γυναικών ήταν ένα θέμα που πάντα παρουσίαζε ενδιαφέρον, αλλά ήταν δύσκολο να αναλυθεί, πέρα από την ακαδημαϊκή του σκοπιά, και αυτό θα κάνει φέτος από τη σκηνή του TEDxThessaloniki η ακτιβίστρια Ione Wells.

H επιλογή ομιλητών, όπως προσέθεσε, ξεκινά μήνες πριν, έχει να κάνει με την επικαιρότητα και την ειδησεογραφία, αλλά περιλαμβάνει και ανθρώπους που διαπρέπουν στον τομέα τους, χωρίς να τους έχει δοθεί ακόμα η ευκαιρία να γίνουν ευρέως γνωστοί.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από την Έλενα Παπαδοπούλου στο γεγονός ότι όλη η ομάδα που εργάζεται στο TEDxThessaloniki, τόσο τους 6 – 8 μήνες πριν, όταν αρχίζει η οργάνωση του event, όσο και τον τελευταίο μήνα, εργάζεται σε καθαρά εθελοντική βάση, αφιερώνοντας την ψυχή και την καρδιά τους στη διασκέδαση.

Τέλος, ο Ξενοφών Κονταργύρης επιχείρησε να δώσει τη δική του απάντηση σε ένα ερώτημα που τίθεται συχνά σε σχέση με τα TEDx events, το «τι έγινε και αν μαθευτεί κάτι», τονίζοντας πως η ενημέρωση τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο για ένα θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Τα TEDx events δεν επιχειρούν να υποκαταστήσουν φορείς ή θεσμούς που υπολειτουργούν, ωστόσο η ενημέρωση είναι πολύ πιο σημαντική από την αδιαφορία και μπορεί να ωθήσει κάποιους να γίνουν μέρος της λύσης.

Το ΤEDxThessaloniki συνεργάζεται φέτος με τους Γιατρούς του Κόσμου. Κατά τη διάρκεια του φετινού event μπορεί ο καθένας (είτε έχει προμηθευτεί εισιτήριο είτε όχι) να συνεισφέρει με είδη πρώτης ανάγκης. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ: http://www.tedxthessaloniki.com/%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%AF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%85-mdm-greece/.

Ένας κόσμος σε κίνηση – A world on the move
Μια προσεκτική παρατήρηση του τρόπου που εξελίσσεται ιστορικά ο κόσμος οδηγεί με σχετική ευκολία σε ένα πιθανώς αντιφατικό αλλά καθ’ όλα αναμενόμενο συμπέρασμα: αν και η ανθρώπινη πρόοδος στοχεύει πάντα στην ανακάλυψη τρόπων, εργαλείων και μεθόδων που θα κάνουν τη ζωή μας πιο σταθερή, πιο ασφαλή και με πιο ελεγχόμενη εξέλιξη, η δυναμική της ίδιας αυτής προόδου κάνει τον κόσμο γύρω μας ολοένα πιο γρήγορο και, πολλές φορές, ολοένα πιο απρόβλεπτο!

Αυτή τη διαρκή αλλαγή υπήρξαν ιστορικές συγκυρίες που η ανθρωπότητα την αγκάλιασε και αξιοποίησε τη δυναμική της και άλλες που επέλεξε να εθελοτυφλεί απέναντί της ή και να της εναντιωθεί. Στο TEDxThessaloniki 2016 επιχειρούμε να εξερευνήσουμε πτυχές αυτής της διαρκούς κίνησης του κόσμου μας, μέσα από ιστορίες και ιδέες ανθρώπων που με τα έργα ή τη στάση ζωής τους σημάδεψαν την πορεία των κοινωνιών τους, των χωρών και του κόσμου ολόκληρου κατά το παρελθόν ή φιλοδοξούν να τη σημαδέψουν στο παρόν και το μέλλον.

Στη σκηνή της έβδομης διοργάνωσης του TEDxThessaloniki θα φιλοξενηθούν, ανάμεσα σε άλλους, προσωπικότητες από το χώρο της ρομποτικής τεχνολογίας, της αρχιτεκτονικής, της δημοσιογραφίας, της εκπαίδευσης και της επιχειρηματικότητας που η δημιουργικότητα και το ανήσυχο πνεύμα τους διαμορφώνουν τις εξελίξεις στο πεδίο δράσης τους και, τελικά, στον κόσμο μας σήμερα.

Το Μεσαίωνα η ανθρωπότητα εκδήλωσε ίσως την πιο αντιδραστική στάση της απέναντι σε αυτή την αναπόφευκτη δύναμη του κόσμου για κίνηση και διαρκή εξέλιξη. Ακόμα και τότε υπήρξαν φωνές, όπως του Γαλιλαίου που ξεπερνώντας το φόβο απέναντι στην αλλαγή, μίλησαν θαρραλέα και την υποστήριξαν. Σήμερα, σε μια ιστορική συγκυρία που η επιτάχυνση της κίνησης του κόσμου πολλές φορές ‘ζαλίζει’ ή δημιουργεί ερωτηματικά ως προς το πού οδηγεί, σας κάλουμε σε μια μέρα γεμάτη γνώση και πληροφόρηση που φιλοδοξούμε να μας κάνει πιο αισιόδοξους αλλά και πιο κριτικούς απέναντι στη δύναμη της αλλαγής και σε αυτούς που την ευαγγελίζονται.

TEDxThessaloniki 2016 : A world on the move

Πρόγραμμα ημέρας

ΟΙ ΠΟΡΤΕΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΣΤΙΣ 10.00 / DOORS OPEN at 10.00

 

SESSION 1 | 11.00-13.00 | 1. Performance “RE_ACT”  Μια οπτικοακουστική χορευτική παράσταση στις 3 διαστάσεις / Α three dimensional audio-visual dance performance

  1. Andrew Bastawrous –  Eye surgeon-social entrepreneur/ Χειρουργός οφθαλμίατρος-κοινωνικός επιχειρηματίας
  2. Mηνάς Λιαροκάπης / Minas Liarokapis – Ερευνητής ρομποτικής / Robotics researcher
  3. Κώστας Εμμανουηλίδης / Constantine Emmanouilidis – Κυνηγός supernova / Supernova hunter

(TED Talk by James Veitch: This is what happens when you reply to spam email

  1. Alex Loizou – Επιχειρηματίας / Entrepreneur
  2. Ione Wells – Aκτιβίστρια / Activist

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ / BREAK | 13.00-14.30

SESSION 2 | 14.30-16.30 |

  1. Performance Λουκής Αγρότης – Καλλιτέχνης / Artist
  2. Βασίλης Σωτηρόπουλος / Vasilis Sotiropoulos – Δικηγόρος / Attorney at law

3.Νατάσσα Λιανού – Ερμής Χαλβατζής / Natassa Lianou – Ermis Chalvatzis – Aρχιτέκτονες / Architects

TED Talk by Taiye Selasi “Don’t ask where I’m from, ask where I’m a local”

  1. Μιχάλης Αγάθος – Θεωρητικός φυσικός / Theoretical physicist

5.Στυλιανός Αντωναράκης  / Stylianos Antonarakis – Ιατρός-γενετιστής / Doctor-geneticist

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ / BREAK | 16.30-18.00

SESSION 3 | 18.00-20.00 |

  1. Michael Green – Social progress expert / Ειδικός σε θέματα κοινωνικής προόδου
  2. Dimitri Zenghelis – Οικονομολόγος  / Climate economist
  3. George Eleftheriou – Επιχειρηματίας / Tech entrepreneur
  4. Melissa Fleming Video + Alexis Pantazis Q&A
  5. Zrinka Bralo – Συνήγορος ανθρωπίνων δικαιωμάτων / Human rights advocate
  6. Στέργιος Παρίζας / Stergios Parizas – Εκπαιδευτικός / Educator
  7. Performance “GANG” – Μουσικό συγκρότημα / Music band