SEAGULL

Σε άλλο επίπεδο πάει η ισραηλινή Elbit Systems τα robotικά πολεμικά σκάφη. Ιδού το Seagull. Το νέο σκάφος για περιπολίες – unmanned surface vehicle (USV) λειτουργεί αυτόνομα για να προστατεύει περιοχές από νάρκες και υποβρύχια. Και για πρώτη φορά φορά δε έγινε και εκτόξευση τορπίλης απομακρσυσμένα με το σύστημε Mission Control System (MCS).

Το Seagull έχει 12 μέτρα μήκος και λειτουργεί είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με άλλα σκάφη.

Όλα ελέγχονται ταυτόχρονα από ένα κέντρο ελέγχου – command center, που μπορεί να είναι πάνω σε άλλο σκάφος ή στην ακτή. Όπως και τα αυτοκίνητα έχει ενσωματωμένο σύστημα αποφυγής σύγκρουσηας – collision avoidance system ενώ μπορεί να λειτουργεί για μέρες αφού φέρει – δίχως την ανάγκη να μεταφέρει ανθρώπους, άφθονα καύσιμα. Για πολλαπλές αποστολές – mine countermeasures, anti-submarine warfare, electronic warfare.

SEAGULL 0

Η πρώτη εκτόξευση τορπίλης έγινε στο λιμάνι της Haifa και ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία: “This new and important capability has, to date, only been available to navies through manned vehicles,” είπε ο αντιπρόεδρος της Elbit Systems στη σειρά naval systems business ISTAR Division, Ofer Ben-Dov.