Close up of CCD Webcam Tecnology.

Οι Ολυμπιακοί του Rio Olympics τέλος και το Tokyo ετοιμάζεται για το 2020. Γιατί το κάνουμε θέμα; Γιατί έχει πολύ ενδιαφέρον αυτό που θα γίνει με τα μετάλια των επόμενων Ολυμπιακών! Μετά την εντυπωσιακή και fun παρουσία του πρωθυπουργού των Ιαπώνων, Shinzo Abe, το Nikkei μας δίνει ένα πρώτο ρεπορτάζ για κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον: το “urban mine” της Ιαπωνίας. Τι είναι;

tokyo2020_shinzo_abe-1200x675

Είναι το σπίτι εκατομμυριών smartphones και άλλων πεταμένων ηλεκτρονικών από τα οποία σχεδιάζεται κάτι έξυπνο. Να συλλεγούν πολύτιμα μέταλλα ώστε τα μετάλλια των επόμενων Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών να έχουν αρκετό υλικό για να κατασκευαστούν.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή σχεδιάζει ένα ειδικό σύστημα συλλογής με το οποίο οι πολίτες θα μπορούν να νιώθουν πως συμμετέχουν στη διοργάνωση και με αυτό τον τρόπο: τα κινητά τους και άλλα gadget θα μετατραπούν σε μετάλια ώστε οι Ολυμπιακοί του Tokyo να είναι βιώσιμοι Ολυμπιακοί.Πέρα από το – σίγουρα, hi tech προφίλ τους.

Sochi-Winter-Olympics-Gold-Medal-970-80

Για τους Αγώνες του 2012 χρησιμοποιήθηκαν 9.6 κιλά χρυσού, 1,210 κιλά ασήμι, και 700 γραμμάρια χαλκού. Μόνο το 2014 στην Ιαπωνία συνέλεξαν από πεταμένα ηλεκτρονικά 143 κιλά χρυσό, 1,566 κιλά ασήμι και 1,112 τόνους χαλκού.

Σίγουρα δεν θα υπάρχει θέμα για τους 3ους Ολυμπιονίκες…