Ο κλάδος του AAM (Urban Air Mobility) αναμένεται να είναι ένας από τους πιο δυνατούς στο άμεσο διάστημα ενώ όλα τα eVTOL (electric vertical take-off and landing) μοντέλα…

…κυριολεκτικά ‘πετάνε’ πια. Αν και δύσκολα θα δούμε ιπτάμενα αυτοκίνητα πια και αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε, τα personal eVTOLs που στην ουσία θα λειτουργούν και ως air taxis είναι οι πιο συναρπαστικές ιπτάμενες μηχανές σήμερα.

Η ισραηλίτικη eVTOL εταιρία Air έκανε εμφάνιση πριν από ενάμισι χρόνο και τελικά το Air One της αφού παρουσιάστηκε σε event στις ΗΠΑ όπως στο Detroit Auto Show, τελικά πέτυχε ακόμη περισσότερα.

Το Air One εκτέλεσε λοιπόν για πρώτη φορά πτήση με κίνηση και μάλιστα με το πλήρες βάρος των 1,100 κιλών.

Στο event της 18η Δεκέμβρη, το Air One κατάφερε να μεταβεί από αιώρηση σε πλεύση με ταχύτητα 161 χλμ/ώρα, επίτευγμα που κρίνεται ως proof of concept μέχρι μια πλήρη FAA (Federal Aviation Administration) πιστοποίηση.

Το διθέσιο μοντέλο στοχεύει στις ΗΠΑ και ήδη σκοπεύει να μεταφέρει και το R&D (Research & Development) του εκεί ενώ συνεργάζεται με την FAA της Αμερικής ώστε να γίνουν εκεί περισσότερες δοκιμές.

Η εταιρία πιστεύει πως μέχρι το 2024 Ι.Χ eVTOL μοντέλα θα είναι στον αέρα ενώ εκτός από το Air One υπάρχει και το Jetson One για προ-παραγγελία.

Το κόστος για το διθέσιο είναι στα $150,000 και υπάρχουν ήδη 260 παραγγελίες για το συγκεκριμένο ‘προσωπικό αεροσκάφος’.