Η ορολογία είναι second-generation high bandwidth memory. Και είναι μια μνήμη… πολύ γρήγορη. Και πλέον, σύμφωνα με το Digitimes Research η HBM2 (second-generation high bandwidth memory) αρχίζει και είναι δημοφιλής. Τι είναι ακριβώς;!

Οι ερευνητές λένε πως το Nvidia Tesla P100 accelerator και η Quadro GP 100 κάρτα γραφικών όπως και το AMD Radeon Vega chip που είναι HBM-based είναι η αιτία της δημοφιλίας. Όπως και τα HMC (hybrid memory cube) τσιπ. Και η HBM αλλά και η HMC λύση χρησιμοποιούν διαδικασία vertical stacking για ενσωμάτωση πολλών multilayer DRAM συσκευών σε ένα base logic die ενώ το HBM είναι μια λύση 2.5D stacked-die με το HMC να είναι 3D stacked-die packaging ως διαδικασία όπως λένε στο Digitimes.

Την κατασκευή έχει ήδη αρχίσει η SK Hynix αλλά και η Samsung Electronics που έχουν μια διαδικασία wafer-level packaging (WLP) και έτσι φτιάχνουν HBM2-based chips, ενώ η TSMC χρησιμοποιεί chip-on-wafer-on-substrate σχεδιασμό για συσκευές HBM2. Η Micron Technology και η ΙΒΜ κατασκευάζουν κύρια HMC προϊόντα.

Οι άλλοι τι κάνουν; Το Intel Lake Crest χρησιμοποιεί HMB2 και αυτό μάλλον δείχνει πως η αρχιτεκτονική που βασίζεται σε HBM σχεδιασμό θα είναι ο… δρόμος για λύσεις σε ότι αφορά τις μνήμες των GPU όπως λέει το Digitimes Research.

Πρόβλημα ΕΙΝΑΙ το packaging και η συμβατότητα πάντως…