Η αμερικανική NASA ανεβάζει ταχύτητες για την αποστολή Mars 2020. Με στόχο να πάνε όλα καλά για την εκτόξευση του 2020, η διαστημική υπηρεσία έχει ξεκινήσει τη φάση Assembly, Test, and Launch Operations (ATLO) του project στις εγκαταστάσεις της με την ονομασία Spacecraft Assembly Facility High Bay 1 μέσα στο διάσημο Jet Propulsion Laboratory (JPL) στη Pasadena της Καλιφόρνια.

Ναι, τελική συναρμολόγηση και ενσωμάτωση των ηλεκτρικών συστημάτων για το hardware πτήσης για τα τμήματα που περιλαμβάνουν το “sky crane” τμήμα καθόδου, το Mars rover, το cruise stage και το κέλυφος – aeroshell.

Με υπολογιζόμενη άφιξη στον μακρινό πλανήτη τον Φεβρουάριο του 2021, το Mars 2020 είναι η τελική φάση στο NASA Mars Exploration Program. Στόχος είναι να γίνουν επισκέψεις σε σημεία του πλανήτη που ήταν κάποτε κατοικήσιμα ενώ θα αναλυθεί και θα γίνει συλλογή και εδάφους για χημικές βιουπογραφές με μέρος των δειγμάτων να αποθηκεύεται για να επιστρέψει αργότερα στη Γη. Το δε πυρηνοκίνητο rover θα εξερευνήσει τον πλανήτη για να προετοιμαστούν όλα για μια επανδρωμένη αποστολή στο μέλλον. Το όχημα είναι στην ουσία ένα αναβαθμισμένο Curiosity rover με σασί και τροχούς όπως το Curiosity αλλά βελτιωμένους τροχούς ενώ όπως και το Curiosity θα είναι πυρηνικής ενέργειας – με πηγή ενέργειας “plutonium-fueled nuclear radiothermal generator”.

Κατά τη NASA, μπορεί το Mars 2020 να έχει το μέγεθος ενός αυτοκινήτου τζίπ, αλλά είναι τεράστια προσπάθεια:

“Parts of this mission are coming from the other side of the world, and some are coming from just ‘down the street’ in Pasadena, and some are coming from literally down the street – a couple of buildings away,” λέει ο κ.David Gruel, ATLO Manager της Mars 2020 στο JPL. “Right now we are working the descent stage, and by Fall we expect to be working on the rover itself.”

Μέχρι να ανέβει σε έναν πύραυλο Atlas V 541.