Είτε το πιστεύουμε, είτε όχι η πρώτη 8K TV θα είναι στην αγορά όχι το 2019 όπως μάθαμε για την OLED της LG, αλλά το 2018. Και είναι από η Q900 από τη Samsung. Για την κορεατική εταιρία θα είναι η ναυαρχίδα των QLED TV για το 2018. Ναι, το 8Κ ήρθε. Τι χαρακτηριστικά έχουμε;

Η Q900 θα είναι στις 85′ και θα έχει 33 εκατομμύρια pixels, όπως είπαμε 4 φορές όσα οι 4K TVs. Σύμφωνα με την εταιρία το 8K είναι δελεαστικό σε μεγάλες ίντσες αν και οι ειδικοί έχουν μια ενδιαφέρουσα άποψη: πως για να δεις διαφορά πρέπει να είσαι κοντά. Πολύ κοντά. Αν για να δεις το 4Κ χρειάζεται να είσαι στα δύο μέτρα περίπου, για να ‘καταλάβεις’ το 8Κ θα πρέπει να είσαι στο ένα μέτρο. Ενδιαφέρον, θα το δούμε όμως αργότερα…

Με πολλές πηγές για 4K σήμερα όπως Netflix, Amazon, YouTube, Vudu και τα UHD 4K Blu-ray δισκάκαι, η νέα Q900 για την ώρα θα βασιστεί στο upscaling εικόνων HD και 4K. Η εταιρία λέει πάντως πως έχει επανασχεδιάσει πλήρως την τεχνολογία scaling της για την Q900 ώστε να κάνει δουλειά στο 8K με νέο 8K Quantum επεξεργαστή και τεχνητή νοημοσύνη: “A database analyses millions of sets of low and high resolution content and uses machine learning to develop algorithms” είναι που κάνουν το upscaling, λέει η εταιρία ενώ το σίγουρα το upscaled 4K ή 1080p ΔΕΝ θα δείχνει όπως native 8K.

Πέρα από την ανάλυση το ενδιαφέρον είναι πως μιλάμε για 4000 nits για το HDR φωτεινότητα, δύο φορές όση στην σήμερα κορυφαία Q9 κάτι που σημαίνει καλό HDR, ενώ το μοντέλο θα χρησιμοποιεί το OneConnect κουτί για τις συνδέσεις και θα δίνει φυσικά HDR10+ συμβατότητα.

Τώρα το κρίσιμο ερώτημα: έχει HDMI 2.1 εισόδους για να πάρει το παραπάνω bandwidth; Με το 2.1 να δίνει ανάλυση 8K σε 60 καρέ/δευτ, φαίνεται πως θα περιμένουμε λίγο μέχρι την τελική απάντηση από την εταιρία.