Με μια σειρά από φρέσκα συμβόλαια για τα κύρια ‘στοιχεία’ του γνωστού μαχητικού 5ης Γενιάς της Αμερικής, το F-35 θα έχει πιο ισχυρά εσωτερικά από το 2023 και την παρτίδα που έχει κωδικό Lot 23. Συγκεκριμένα…

… το F-35 joint strike fighter θα λάβει έναν ισχυρό υπολογιστή από την εταιρία Harris Corp. Ο νέος υπολογιστής αντικαθιστά τα legacy συστήματα της Lockheed Martin και του rotary and mission systems group της.

Η δε Harris θα ενσωματώσει τον next-generation Integrated Core Processor της από το 15ο lot των F-35s που μπαίνουν σε παραγωγή στο 2023 όπως είπε η F-35 Lockheed Martin ως prime contractor.

Η Lockheed διάλεξε το Harris ICP για να επεξεργάζεται data από τα core ηλεκτρονικά της εταιρίας όπως τις cockpit και helmet οθόνες, το electronic warfare system, αισθητήρες και τα communications και guidance της εταιρίας. Ο επεξεργαστής είναι 25 πιο ισχυρός σε computing με 75% μικρότερο κόστος σε σχέση με το σημερινό σήμερα ανά μονάδα κατά τη Lockheed ενώ θα έχει και πιο φτηνή συντήρηση.

Καθώς η τεχνολογία του F-35 από τα 2000s εξελίχθηκε με πιο μικρά και ισχυρά συστήματα το F-35 αλλάζει σε βασικά “computing systems” με την Technology Refresh 3 πολιτική. Η Harris εκτός από τους υπολογιστές μέσα από τα Tech Refresh 3 αναλαμβάνει και αλλαγή στο panoramic cockpit display electronic unit αλλά και στο memory system του αεροσκάφους

“We are aggressively pursuing cost reduction across the F-35 enterprise and, after conducting a thorough review and robust competition, we’re confident the next generation Integrated Core Processor will reduce costs and deliver transformational capabilities for the warfighter,” λέει ο κ.Greg Ulmer, Lockheed Martin αντιπρόεδρος στο πρόγραμμα F-35 ενώ αυτή δεν είναι η μόνη αλλαγή.,

Η Raytheon τον Ιούνιο άλλαξε και το Joint Strike Fighter distributed aperture σύστημα με τη legacy εταιρία, τη Northrop Grumman να χάνει το συμβόλαιο καθώς δεν ενδιαφέρθηκε. Η δε Raytheon με το νέο DAS παραδίδει το 2023 επίσης στο 15ο F-35 και θα είναι πιο οικονομική κατά $3 δις σε σχέση με το σύστημα της Northrop στο βάθος του προγράμματος.

Και άλλα συστήματα του F-35 όπως τα electronic warfare and communications, αλλά και πλοήγηση (navigation and identification system) θα αλλάξουν ίσως χέρια στο άμεσο μέλλον με πιο φτηνά και βελτιωμένα μοντέλα όπως λένε στην εταιρία.