Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τα μέλη της κριτικής επιτροπής για τα Sony World Photography Awards 2019, του μεγαλύτερου διαγωνισμού φωτογραφίας παγκοσμίως. Για να γιορτάσει την περίσταση, o Οργανισμός θα κυκλοφορήσει μια επιλογή των συμμετοχών στον Ανοιχτό Διαγωνισμό, ενώ ο Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής προσφέρει συμβουλές στους πιθανούς συμμετέχοντες.

Ακόμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας δημοσιεύει, σήμερα, τον αρχικό κατάλογο των συμμετεχόντων χωρών για τα Εθνικά Βραβεία του 2019. Με μακρόχρονη παρουσία στο θεσμό των Sony World Photography Awards, τα Εθνικά Βραβεία παρέχουν τη μοναδική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες όλων των επιπέδων, από περισσότερες από 50 χώρες, να αναγνωριστούν σε έναν διεθνούς φήμης διαγωνισμό φωτογραφίας.

Διανύοντας το δωδέκατο έτος διεξαγωγής τους, τα Sony World Photography Awards γιορτάζουν την καλύτερη σύγχρονη φωτογραφία των τελευταίων 12 μηνών επιλέγοντας μέσα από κάθε κατηγορία του είδους. Όλες οι συμμετοχές είναι δωρεάν στο www.worldphoto.org/swpa.

Η κριτική επιτροπή για το 2019, ειδικά επιλεγμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φωτογραφίας, αποτελείται από ειδικούς του χώρου, που εργάζονται σε διαφορετικούς τομείς της φωτογραφικής βιομηχανίας. Η φετινή επιτροπή, που πρόκειται να κρίνει τις συλλογές από τις 10 κατηγορίες του Διαγωνισμού Επαγγελματιών αποτελείται από ηγέτες της βιομηχανίας από όλο τον κόσμο:

  • Erin Barnett, Director of Exhibitions and Collections, International Center of Photography (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)
  • Brendan Embser, Editor, Aperture (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)
  • Olivier Laurent, Foreign Photo Editor, The Washington Post (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)
  • Emma Lewis, Assistant Curator, Tate (Ηνωμένο Βασίλειο)
  • Isabella van Marle, Head of Exhibitor Relations, Unseen (Ολλανδία)
  • Πρόεδρος: Mike Trow, εκδότης, φωτογράφος, παραγωγός (Ηνωμένο Βασίλειο)

Ο Προέδρος της Κριτικής επιτροπής κ. Mike Trow σχολίασε:

«Η πρόταση να αναλάβω την προεδρία της κριτικής επιτροπής του Διαγωνισμού Επαγγελματιών των Sony World Photography Awards αποτελεί για μένα μεγάλη τιμή. Αυτό που κάνει τα Sony World Photography Awards τόσο συναρπαστικά είναι το εύρος των θεμάτων και η παγκόσμια προβολή των επιλεγμένων ιστοριών και φωτογραφιών. Η συμβουλή μου προς τους συμμετέχοντες είναι να επιλέξουν προσεκτικά τις κατηγορίες τους και να πιστεύουν στην ιστορία τους. Δείξτε πώς βλέπετε τον κόσμο και αποφύγετε τα κλισέ. Οι τεχνικές και το στυλ φωτογράφισης γίνονται όλο και πιο περιπετειώδη και δυναμικά, επομένως, η τεχνική αριστεία είναι επίσης απαραίτητη. Για να εντυπωσιάσετε την κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από κορυφαίους, παγκοσμίου φήμης κριτές, απαιτείται η καλύτερη δυνατή απόδοση και η δυνατότητα να επεξεργαστείτε το έργο σας, ώστε να είναι δυναμικό, όμορφο και να έχει συνοχή.»

Για τον Ανοιχτό Διαγωνισμό, που κρίνεται από μια μεμονωμένη φωτογραφία σε 10 κατηγορίες, τη θέση της Προέδρου αναλαμβάνει η Rebecca McClelland, Photography Director & Head of Art Production για την Saatchi Saatchi & Prodigious (Ηνωμένο Βασίλειο), η οποία θα προεδρεύει, επίσης, και στην κατηγορία των Νέων και την κατηγορία των Εθνικών Βραβείων, κάτι για το οποίο είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι.

Οι συμμετέχοντες φέτος στο διαγωνισμό στην κατηγορία Student θα κριθoύν επιπλέον από άλλους 3 κορυφαίους κριτές από τον Διεθνή Οργανισμό Φωτογραφίας – τον Jason Baron, Creative Head of Photography, BBC Creative (Ηνωμένο Βασίλειο), τον Bruno Bayley, Managing Editor, Magnum Photos (Ηνωμένο Βασίλειο) και τον Jeff Hamada, Εκδότης και Ιδρυτής, BOOOOOOOM (Καναδάς).

Για το πλήρες βιογραφικό του κάθε κριτή παρακαλώ επισκεφθείτε:

https://www.worldphoto.org/sony-world-photography-awards/judges

Εμπνευσμένες εικόνες από τον Ανοιχτό Διαγωνισμό

Μετά από ένα ρεκόρ συμμετοχών το 2018*, τα Sony World Photography Awards 2019 έχουν ήδη λάβει χιλιάδες διαφορετικές και εξαιρετικές φωτογραφίες από όλο τον κόσμο. Ενώ ο Διαγωνισμός Επαγγελματιών κρίνεται από μια σειρά από φωτογραφίες, όλες όσες κυκλοφόρησαν σήμερα είναι συμμετοχές και από τις 10 κατηγορίες του Ανοικτού Διαγωνισμού. Κρίνοντάς τες από μια μεμονωμένη φωτογραφία, οι υποβολές περιλαμβάνουν τα παγόβουνα στο Svalbard, του Marco Gaiotti (Ιταλία) (στην κατηγορία Τοπίο), την εικόνα του Pedro Luis Ajuriaguerra Saiz (Ισπανία) που δείχνει έναν δύτη σε κίνηση έξω από το Guggenheim Bilbao (ΗΠΑ), και φωτογραφίες του Christy Lee Rogers (ΗΠΑ) με κίνηση, ανθρώπων παγιδευμένων στο νερό (και οι δύο στην κατηγορία κίνησης).

Παγκόσμια αναγνώριση σε κάθε επίπεδο μέσω των Εθνικών Βραβείων και της Επιχορήγησης της Sony

Κάθε χρόνο, τα Sony World Photography Awards γιορτάζουν και επιβραβεύουν  φωτογράφους διαφορετικών ικανοτήτων, αναγνωρίζοντας τα μοναδικά έργα τους στην κατηγορία Επαγγελματιών και Student αλλά και τις καλύτερες μεμονωμένες φωτογραφίες στον κόσμο σε όλες τις κατηγορίες του Ανοιχτού Διαγωνισμού και της κατηγορίας Νέων. Τα Εθνικά Βραβεία διακρίνουν το τοπικό φωτογραφικό ταλέντο σε περισσότερες από 50 χώρες. Το εύρος των χωρών που έχουν επιλεγεί να συμμετέχουν όπως και των βραβείων βρίσκεται παρακάτω, ενώ πρόκειται να προστεθούν και περισσότερα μέσα στους επόμενους μήνες: https://www.worldphoto.org/2019-national-awards

Οι φιναλίστ και οι βραβευμένοι φωτογράφοι των βραβείων, εκτός από το χρηματικό έπαθλο, απολαμβάνουν παγκόσμια αναγνώριση και προβολή, τον τελευταίο εξοπλισμό ψηφιακής απεικόνισης της Sony αλλά και την ένταξη των έργων τους σε παγκόσμιες εκθέσεις.

Στους νικητές δίνεται, επίσης, η ευκαιρία να εξασφαλίσουν την χορηγία της Sony για τη χρηματοδότηση μελλοντικών φωτογραφικών project. Πολλαπλές επιχορηγήσεις ύψους 7.000 δολαρίων (USD) θα απονεμηθούν σε επιλεγμένους νικητές του επαγγελματικού διαγωνισμού ενώ θα δοθούν επιπλέον επιχορηγήσεις ύψους 3.500 δολαρίων (USD) σε επιλεγμένους φωτογράφους που διακρίθηκαν στην κατηγορία Student, για να συνεργαστούν στο πλαίσιο μια νέας φωτογραφικής επιτροπής, που συστάθηκε από τη Sony και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φωτογραφίας.

Προσεχείς προθεσμίες και ανακοινώσεις

Οι τελευταίες ημερομηνίες για τη συμμετοχή στα Sony World Photography Awards του 2019 είναι:

  • 30 Νοεμβρίου 2018 (13:00 GMT) – Διαγωνισμός Student
  • 4 Ιανουαρίου 2019 (13:00 GMT) – Ανοιχτός Διαγωνισμός, Κατηγορία Νέων και Εθνικών Βραβείων
  • 11 Ιανουαρίου 2019 (13:00 GMT) – Διαγωνισμός Επαγγελματιών

Οι φιναλίστ του Ανοιχτού Διαγωνισμού και της Κατηγορίας Νέων θα ανακοινωθούν στις 5 Φεβρουαρίου 2019. Οι νικητές του Ανοιχτού Διαγωνισμού και των Εθνικών Βραβείων θα ανακοινωθούν στις 26 Φεβρουαρίου 2019. Ο κατάλογος με τους φιναλίστ για τον Διαγωνισμό Επαγγελματιών και την κατηγορία Student θα ανακοινωθεί στις 2 Απριλίου 2019. Ο «Φωτογράφος της Χρονιάς», ο γενικός νικητής του Ανοιχτού Διαγωνισμού, της κατηγορίας Student, της κατηγορίας Νέων και του διαγωνισμού Επαγγελματιών, θα ανακοινωθούν στις 17 Απριλίου 2019. Η έκθεση των Sony World Photography Awards 2019 θα διεξαχθεί από τις 18 Απριλίου έως τις 6 Μαΐου 2019 στο Somerset House του Λονδίνου.

Δείτε την πλήρη περιγραφή εδώ.

  • Διαγωνισμός Επαγγελματιών – κρίνεται συλλογή έργων

Κατηγορίες: Αρχιτεκτονική / Brief / Δημιουργικότητα / Ανακάλυψη / Ντοκιμαντέρ / Τοπίο / Φύση και Άγρια Ζωή / Πορτρέτο / Αθλητισμός / Νεκρή φύση

  • Ανοικτός Διαγωνισμός – κρίνεται μία μεμονωμένη φωτογραφία

Κατηγορίες: Αρχιτεκτονική / Πολιτισμός (υποστηρίζεται από την Culture Trip) / Δημιουργικότητα / Κίνηση / Τοπίο / Φύση και Άγρια ζωή / Πορτραίτο / Νεκρή Φύση / Στο δρόμο/ Ταξίδια (υποστηρίζεται από την Eurostar)

  • Κατηγορία Νέων – για φωτογράφους ηλικίας μεταξύ 12 και 19 ετών. Οι φωτογράφοι κρίνονται για μία και μόνο φωτογραφία με θέμα «Διαφορετικότητα»
  • Κατηγορία Student – Για όλους τους φωτογράφους που μελετούν τη φωτογραφία, κρίνονται για μία συλλογή έργων που ανταποκρίνεται στο θέμα «Εξέλιξη». Οι φιναλίστ φωτογράφοι θα υποβάλουν στη συνέχεια μια σειρά φωτογραφίες πάνω σε ένα δεύτερο θέμα.
  • Εθνικά Βραβεία – Γιορτάζοντας το τοπικό φωτογραφικό ταλέντο σε περισσότερες από 50 χώρες, το οποίο κρίνεται με βάση μια και μόνο φωτογραφία