Με τους Ολυμπιακούς του 2020 μπροστά μας η μάχη για το 8Κ έχει ήδη αρχίσει. Λίγα 24ωρα λοιπόν πριν από τη CES, η LG αποκάλυψε τις νέες ZX 8K OLED τηλεοράσεις. Και όχι μόνο. Αρχικά να πούμε πως οι…

…77αρες και 88αρες νέες τηλεοράσεις της σειράς θα έχουν και τον νέο Alpha 9 Gen 3 επεξεργαστή βίντεο, και HDMI 2.1 αλά και AV1 decoding με τους Κορεάτες να τις ονομάζει “real” 8K τηλεοράσεις. Μπορεί λοιπόν να είχαμε τις πρώτες 8K TV το 2019 με το 88αρι (που αγόρασε άραγε κανείς;) αλλά για τη CES 2020 φέρνει αναβαθμισμένες και 77 αλλά και 88-inch 8K OLED ενώ με το ΖΧ μας πηγαίνει στα… νιάτα μας!

Η εταιρία τις ονομάζει λοιπόν “real 8K TVs” για να αλλάξει το παιχνίδι σε σχέση με τις Samsung 8K τηλεοράσεις που αν και έχουν ανάλυση 7680×4320 pixels, χρησιμοποιούν sub-pixel rendering για να βελτιώσουν τις γωνίες θέασης. Με τον τρόπο που η International Committee for Display Metrology (ICDM) ορίζει το ‘contrast modulation’ αυτό έχει σημασία. Λένε λοιπόν πως για να έχεις ‘εγκεκριμένα’ full 4K ή 8K ανάλυση η τηλεόραση πρέπει να ξεπερνά το 50% contrast modulation κάτι που έχει ενσωματωθεί στο ‘8K Ultra HD’ spec της CTA.

Η LG τονίζει πως οι νέες της 8K τηλεοράσεις ξεπερνούν το κριτήριο αυτό της CTA που μαζί με την 8K Association που έχει σαν στόχο να προμοτάρει τις 8K TV είναι ο ένας από τους δύο οργανισμούς που κινούν την ιστορία 8Κ…

Και έχουμε φυσικά να δούμε τι έκαναν με το… καταραμένο HDMI 2.1!

Οι TV έχουν HDMI 2.1 για 8K video input στα 60Hz αλλά και HDMI eARC, ALLM, VRR. Την ίδια ώρα η εταιρία για πρώτη φορά LG υποστηρίζει AV1 εκτός από HEVC και VP9 για το βίντεο με το AV1 να δίνει HD, 4K, 8K και HDR χωρίς δικαιώματα και να έχει από ‘πίσω’ του τθς Amazon, Apple, Facebook, Google, IBM, Intel, Microsoft, Netflix. Η εταιρία λέει: “The new models offer the capability to play native 8K content thanks to support of the widest selection of 8K content sources from HDMI and USB digital inputs, including codecs such as HEVC, VP9 and AV1, the latter being backed by major streaming providers including YouTube. LG’s 8K TVs will support 8K content streaming at a rapid 60FPS and are certified to deliver 8K 60P over HDMI,” said LG.

Ακόμη δίνουν: HDR10 και Dolby Vision, webOS λειτουργικό, Dolby Atmos, Apple AirPlay 2 και HomeKit, Google Assistant και Amazon Alexa.


Τα βασικά των OLED77ZX και OLED88ZX 8K OLED Signature τηλεοράσεων

PictureSmart TV and audio
webOS
AV1, HEVC, VP9 decoding
Dolby Atmos
Magic Remote
Hands-free voice control
BT Surround
WiFi