Αυτή η εκπληκτική εικόνα είναι το αρτιότερο ‘χαρτογράφημα’ του εγκεφάλου μας! Μια επιστημονική ομάδα, η…

…ομάδα της επιστήμης των connectomics που αποτελείται από τις Janelia και Google project μόλις έδωσε στη δημοσιότητα τα αρχικά τμήματα ενός “neuron-level wiring” διαγράμματος από τον εγκέφαλο μιας… μύγας! Ναι, είναι αρχή. Αλλά το μέλλον από εδώ και πέρα αναμένεται συναρπαστικό!

Οι ερευνητές της Google και του Howard Hughes Medical Institute’s (HHMI) Janelia research campus εργάζονται ώστε να μεταφέρουν τα connectomics μέσω του project σε άλλο επίπεδο. Το μικρό απλό πλάσμα έχει 100,000 στον εγκέφαλό του και η ομάδα HHMI δουλεύει πάνω στην χαρτογράφηση εδώ και μια δεκαετία.

Η συνεργασία με τη Google, οι εξελίξεις στην τεχνολογία της εικονοποίησης και το εξελιγμένο deep learning, μαζί με customized μικροσκόπια αλλά και αναλυτές data όπως και “neural proofreaders,’ συνεργάστηκαν και επιτάχυναν τη εξέλιξη Χ10 για να φτάσουν στην ανακοίνωση. Την χαρτογράφηση του “hemibrain” μιας θηλυκιάς fruit fly, ένα διάγραμμα με 25,000 νευρώνες που αφορούν τη μάθηση, την οσφρηση, τη μνήμη και την πλοήγηση. Οι εικόνες που βλέπετε, είναι από τον εγκέφαλο που έχει μόλις μέγεθος… σπόρου παπαρούνας!