Οι Γάλλοι επενδύουν σε μια στρατηγική προβολής ισχύος με την ανακοίνωση του νέου τους πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου που μόλις παρουσιάστηκε. Το…

…εντυπωσιακό αυτό νέο, μεγαλύτερο από ποτέ, πλοίο θα είναι ένα άλμα για τη Γαλλία. Ο Emmanuel Macron έδωσε και επίσημα το πράσινο φως για να εκκινήσει το πρόγραμμα PANG. Η επόμενη ναυαρχίδα της Marine Nationale θα αντικαταστήσει το “Charles de Gaulle” κάπου στο 2038.

Το Porte Avion Nouvelle Generation θα είναι πιο βαρύ και μακρύ από το Charles de Gaulle με μήκος 300 μέτρα, πλάτος 80 και εκτόπισμα 75,000 τόνους, λίγο πιο μεγάλο από τα Queen Elizabeth. Το τελικό κόστος υπολογίζεται στα 5 δις. ευρώ. Πλήρωμα 2000 άτομα, ταχύτητα που θα φτάνει τους 27 κόμβους. Οι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες K15 των 150 MW θα αντικατασταθούν από δύο K22 των 220 MW με δέκα χρόνια λειτουργίας πριν τον ανεφοδιασμό τους με τα κατάλληλα πυρηνικά καύσιμα. Έτσι το σχέδιο προβλέπει 65% διαθεσιμότητα. Όπως μάλιστα είχε ανακοινωθεί, οι καταπέλτες θα είναι ηλεκτρομαγνητικοί και η Γαλλία θα τους αποκτήσει από την General Atomics.

Πάνω του θα βρεθούν τα Rafale Marine, τα E-2D Advanced Hawkeye και μια navalized έκδοση του 6ης Γενιάς ‘συστήματος’ FCAS μαχητικού/drone (SCAF στα γαλλικά). Συνολικά θα μεταφέρει 30 μαχητικά. Οι πρώτες κοπές μετάλλου θα έρθουν το 2025 με δοκιμές στη θάλασσα το 2036 και εισαγωγή σε υπηρεσία με τη Γαλλία το 2038.