Ένα νέο ‘υπερ-άρμα’ ετοιμάζει το Ηνωμένο Βασίλειο που τελικά δεν θα ‘παρατήσει’ τα άρματα μάχης. Στο πλαίσιο ενός προγράμματος που ετοιμάζεται μέσω του…

…Defence Command Paper, το Challenger 3 MBT (Main Battle Tank) θα είναι ολοκαίνουργιο και όχι αναβαθμισμένο άρμα. Με βασικά στοιχεία: το πυρομαχικό high-velocity ammunition που θα πετυχαίνει ακόμη πιο υψηλές ταχύτητες μέσα από ένα κανόνι 120 χιλιοστών smoothbore.

Ακόμη: νέο σύστημα ψύξης, νέο αυτόματο σύστημα εύρεσης στόχου, νέα θερμικά μακράς εμβέλειας, νέο digitalized σύστημα πληροφοριών. Και, ταχύτητα 100χλμ/ώρα, layered προστασία, νέο active protection system (APS), νέα θωράκιση που ετοιμάζει το βρετανικό Chief Scientific Advisor (CSA).

Ανεξάρτητες all-weather hunter killer δυνατότητες, μάχες multi-domain για υποστήριξη της Future Commando Force, ψηφιακή ‘ραχοκοκκαλία’, σπονδυλωτή σχεδίαση, σκόπευτρα Thales όπως το τεθωρακισμένο Ajax ΤΟΜΑ που έχουν ήδη. Πυρυμαχικά DM11 PAB (Programmable Air Burst) και DM53 APFSDS στο κανόνι L55A1 ΚΑΙ, κινητήρα MTU883 με μετάδοση Renk.

Η Full Operating Capability αναμένεται για το 2030, με initial operating capability πολύ σύντομα, το 2027. Την κατασκευή θα αναλάβει η Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL) που είναι μια ανεξάρτητη joint venture εταιρία ανάμεσα στην Rheinmetall και την BAE Systems. Το συμβόλαιο είναι για 148 άρματα.