Ο μικρός Θοδωρής Γκασγκαλίδης από τη Θεσσαλονίκη ρωτούσε κάθε ημέρα τη μητέρα του Ολυμπία, εάν υπήρχε κάποιο νέο από την Πολεμική Αεροπορία. Μέχρι που το τηλέφωνο χτύπησε και η οικογένεια υποδέχτηκε με χαρά ένα νέο ανέλπιστο, αφού δεν ήταν λίγες οι υποψηφιότητες για μια εμπειρία μοναδική με την ελληνική F-16 Demo Team της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο 8χρονος, χάρη στη γεμάτη ευαισθησία δημιουργία του, κέρδισε μια μοναδική ημέρα, μαζί με τέσσερα ακόμα μικρά παιδιά. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Θοδωρής μαζί με τους Μαρίνα Νικολακοπούλου, Χρυσή Ξανθουδάκη, Δέσποινα Σίγα και Μιχαήλ-Άγγελο Καρτσωνάκη κέρδισαν το μεγάλο βραβείο της «συμμετοχής» τους στις δραστηριότητες της ομάδας «ΖΕΥΣ», όπως και μια πριβέ επίδειξη!

«Μας αιφνιδίασε ευχάριστα η επικοινωνία από την 115 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) και την ομάδα αεροπορικών επιδείξεων “ΖΕΥΣ”, που εκπροσωπεί την Πολεμική Αεροπορία σε αεροπορικές επιδείξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Όταν έμαθε το νέο της επιλογής της ζωγραφιά του ο Θοδωρής, πραγματικά ξετρελάθηκε», τονίζει, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Φίλιππος Γκασγκαλίδης, πατέρας του 8χρονου, που βρίσκεται πια σε επικοινωνία για τις λεπτομέρειες του ταξιδιού του γιου του μέχρι τα Χανιά.

Αυτό που κέρδισε τους ανθρώπους της ΠΑ, που είδαν πολλές ζωγραφιές παιδιών με ανώτατη ηλικία τα 12 έτη να συμμετέχουν στον διαγωνισμό με θέμα «Πώς φαντάζομαι τη Πολεμική Αεροπορία», ήταν η κοινωνική συμπεριληπτικότητα που παρουσίαζε η ζωγραφιά του νεαρού φαν της Αεροπορικής Ιδέας από τη Θεσσαλονίκη. «Ήταν εκείνο που ευχαρίστησε και εμάς ως γονείς αλλά και τους ανθρώπους της ομάδας αεροπορικών επιδείξεων, το πώς ο μικρός αφενός είχε ενσωματώσει στη ζωγραφιά του και όλη την τάξη του, με την οποία “οραματίστηκε” πως θα πάει στη Μοίρα, αφετέρου εικονοποίησε κι ένα παιδί με κινητικά προβλήματα, όπως και το πράσινο που μας λείπει στη Θεσσαλονίκη, πέρα από τα μαχητικά αεροσκάφη με τα χρώματα της Ελλάδας, που έπρεπε να είναι το κυρίως θέμα», αναφέρει ο κ. Γκασγκαλίδης, ο οποίος θα συνοδεύσει τον γιο του σ’ αυτή την ξεχωριστή εμπειρία.

Πλήρες πρόγραμμα για εκκολαπτόμενους… Ικαρους

Πατέρας και υιός Γκασγκαλίδης θα βρεθούν, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό, την επόμενη Παρασκευή, στα Χανιά και στην 115 Πτέρυγα Μάχης, όπου η ομάδα έχει ετοιμάσει ένα πλήρες πρωινό γνωριμίας με τους ιπτάμενους και το σύνολο του προσωπικού που υπερασπίζεται τους ουρανούς της Ελλάδας.

«Ύστερα από επικοινωνία που έγινε από τον Επισμηναγό (Ι) Χριστόδουλο Γιακουμή μάθαμε πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, όλα τα παιδιά θα γνωρίσουν την ομάδα, θα ξεναγηθούν στην 115 Πτέρυγα Μάχης, θα παρακολουθήσουν ενημέρωση (Briefing) της ομάδας, όπως συνήθως γίνεται πριν από τις πτήσεις επίδειξης, θα «πετάξουν» με τον Εξομοιωτή Πτήσεων (F/S) του F-16 Blk52+ μαχητικού, θα παρακολουθήσουν μια πτήση του «Δία» που θα γίνει για τα παιδιά, στο πλαίσιο βέβαια των δραστηριοτήτων της Μοίρας, ενώ θα λάβουν και αναμνηστικά για την επίσκεψή τους. Μικροί και μεγάλοι, εμείς οι τυχεροί συνοδοί, θα έχουμε σίγουρα ένα πρωινό διαφορετικό να θυμόμαστε!», καταλήγει ο κ. Γκασγκαλίδης.

Σωτήρης Κυριακίδης, Αναστασία Καρυπίδου