Το σκηνικό ήταν η παγωμένη Alaska… Εκεί δύο περίεργα οχήματα βρέθηκαν σε μια περίεργη… μονομαχία για το ποιο θα κατακτήσει το συμβόλαιο για τις ΗΠΑ και το Cold Weather All-Terrain vehicle (CATV)! Τα πρωτότυπα που έχουν φτιαχτεί από…

…την BAE Systems and Oshkosh Defense μαζί με την συνεργασία της ST Engineering και είναι αμφίβιες ειδικές ‘πλατφόρμες’ που θα πρέπει να είναι ικανές να μεταφέρουν μέχρι εννέα στρατιώτες σε θερμοκρασίες που θα αγγίζουν του -50 degrees Fahrenheit. Είναι οι αντικαταστάτες ενός παλαιού οχήματος που είχε την ονομασία Small Unit Support Vehicle.

“Both BAE and Oshkosh prototype offerings in the OTA [other transaction authority] were deemed successful,” είπε εκπρόσωπος του Στρατού στις ΗΠΑ στο Breaking Defense σε δήλωση. “Therefore they were both offered the opportunity to bid on the RFP [request for proposal] for production.”

Ο νικητής του Cold Weather All-Terrain vehicle (CATV) θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο.

“The U.S. Army must be capable of operating throughout the arctic region and other ECW [extreme cold weather] locations in all weather conditions in all types of terrain,” έλεγε η τελική RFP που είχε εμφανιστεί στις 14 Ιανουαρίου.

Τα οχήματα CATV θα πρέπει να έχουν ικανότητα να “…conduct Homeland Defense (HD), Defense Support of Civil Authorities (DSCA), and Search and Rescue (SAR) mission sets as well as support year round training” έλεγε. Το πρόγραμμα CATV το διαχειρίζεται το Program Executive Office Combat Support & Combat Service Support.

Η BAE Systems έχει ποντάρει στο BvS10 Beowulf και μαζί με την Oshkosh Defense επιλέχθηκε τον Απρίλιο του 2021 για “competitive prototyping”. Η Oshkosh Defense προτείνει το όχημα Bronco 3.

“We are evaluating the RFP we received from the U.S. Army, and continue to successfully demonstrate our Beowulf prototype platform in the CATV program evaluation,” είπαν από την BAE.

Τα κοστολόγια ακόμη δεν ανακοινώνονται αλλά στον προϋπολογισμό του FY22 ο Αμερικανικός Στρατός έχει ζητήσει $16.5 εκατομμύρια για 10 CATVs το συμβόλαιο όμως θα είναι πενταετές με options για άλλα δύο χρόνια και στόχος είναι η αγορά 110 CATVs μέχρι το τέλος του FY27, τα 59 για τον Στρατό και τα 51 για την Εθνοφρουρά -Army National Guard. Ο Στρατός των ΗΠΑ ελπίζει να έχει 163 τέτοια οχήματα μέχρι το FY32.

Οι εκδόσεις είναι ένα γενικών καθηκόντων, ένα cargo variant configurable για casualty evacuation ΄ξ command and control αποστολές ενώ πρέπει να είναι εφικτή η μεταφορά 9 στρατιωτών με τον εξοπλισμός επιβίωσης τους.