Μια ακόμη σημαντική ιστορική στιγμή για το πιο πολύπλοκο διαστημικό σκάφος που έχει φτιαχτεί στην ιστορία! Ολοκληρώθηκε το Segment Alignment and Image Stacking. Σε μια φρέσκια ανακοίνωση της η NASA απλά και λιτά, έδωσε την είδηση πως…

…το Webb το είναι σωστά στο δρόμο για να γίνει ένα σημείο διαστημικής παρατήρησης. “The team has successfully worked through the second and third out of seven total phases of mirror alignment”, ανάφερε. “With the completion of these phases, called Segment Alignment and Image Stacking, the team will now begin making smaller adjustments to the positions of Webb’s mirrors”, προσέθεσε.

Οι επιστήμονες μετακίνησαν αυτό που φαινόταν ως “18 σκορπισμένες κουκίδες αστροφωτός” μέσα από τους εξάγωνους καθρέπτες του Webb. Οι ρυθμίσεις ολοκληρώθηκαν και η εικόνα μεταφέρθηκε στον δευτερεύοντα καθρέπτη του Webb, διαδικασία που είχε τον όρο. Segment Alignment. Έτσι όλοι οι καθρέπτες θα μπορούν να δουλεύουν μαζί.

Μετά την ολοκλήρωση του Segment Alignment, οι εστιασμένες κουκίδες dots από κάθε καθρέπτη ‘συνδυάζονταν’ η μια μετά την άλλη. Η διαδικασία ονομάζεται Image Stacking.

“We still have work to do, but we are increasingly pleased with the results we’re seeing,” είπε ο Lee Feinberg, optical telescope element manager για το Webb στο NASA Goddard Space Flight Center. “Years of planning and testing are paying dividends, and the team could not be more excited to see what the next few weeks and months bring.”

Αυτή τη στιγμή πάντως αν και το Image Stacking έβαλε το φως από το άστρο στο ένα σημείο του ανιχνευτή NIRCam, τα τμήματα του καθρέπτη ακόμη λειτουργούν ως 18 μικρά τηλεσκόπια, αντί για ένα. Τώρα γα τμήμα θα πρέπει να ευθυγραμιστούν το ένα με το άλλο για να ‘δουν’ σε άλλο μήκος κύμματος από αυτό του φωτός.

Ξεκινά έτσι η 4η φάση ευθυγράμισης των καθρεπτών που ονομάζεται Coarse Phasing, εκεί όπου το NIRCam ια χρησιμοποιηθεί για να ‘αιχμαλωτίσει’ φως από 20 διαφορετικά ζευγαρώματα των τμημάτων του καθρέπτη. Με αυτό τον τρόπο θα ευθυγραμμιστεί καλύτερα κάθετα ο καθρέπτης.

Και στις επόμενες εβδομάδες θα γίνει πιο ακριβής η εικόνα του άστρου.