Την Τρίτη 12 Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκε η διμερής αεροπορική άσκηση «Frizis Damas 2022» στο πλαίσιο του Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας 2022, μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. ​Κατά τη διάρκεια της άσκησης…

…διεξήχθησαν αποστολές αέρος-αέρος και προσβολές επίγειων στόχων εντός του FIR Τελ Αβίβ, ενώ πραγματοποιήθηκε και εναέριος ανεφοδιασμός εντός του FIR Λευκωσίας.

Η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) συμμετείχε στην άσκηση με οκτώ (8) αεροσκάφη F-16 της 115 Πτέρυγας Μάχης, ενώ η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία με δύο (2) αεροσκάφη F-16, δυο (2) αεροσκάφη F-15I και δύο (2) αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού Β-707.

Η άσκηση πήρε την ονομασία «FRIZIS DAMAS», μετά από επιλογή και συναίνεση και των δύο χώρων, από τους:

Μαρδοχαίος Φριζής: Ελληνοεβραίος (Ρωμανιώτης) Αξκός του ΣΞ, ο οποίος πολέμησε σε όλα τα μέτωπα από τον Α’ ΠΠ έως και τον Β’ΠΠ, όπου φονεύθηκε στην Πίνδο κατά τον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο του 1940.

Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός: Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός, με τις ενέργειές του κατά την Κατοχή (1941-1944) διέσωσε μεγάλο αριθμό Ελλήνων Εβραίων από τα γερμανικά στρατόπεδα εξόντωσης. Για το λόγο αυτό, μετά τον Β’ ΠΠ αναγορεύτηκε από το νεοσύστατο κράτος του Ισραήλ ως Δίκαιος των Εθνών.