Λίγα 24ωρα μετά από την αποκάλυψη του… ανταγωνισμού, η Bell χτυπά με τις εικόνες ενός Invictus 360 που είναι κατά 90% ολοκληρωμένο. Το προηγμένο στρατιωτικό ελικόπτερο είναι η πρόταση της εταιρίας για τον…

…μεγάλο διαγωνισμό Future Attack Reconnaissance Aircraft, το πρόγραμμα FARA δηλαδή όπου θα αναμετρηθεί με το Sikorsky Raider X που επίσης είδαμε πρόσφατα σχεδόν ολοκληρωμένο.

Η εταιρία με έδρα το Τέξας λοιπόν αποκάλυψε το σχέδιο του Invictus 360 design, ένα συμβατικό σχετικά ελικόπτερο για επίθεση και αναγνώριση που θα δώσει έμφαση στην ταχύτητα, το μικρό κόστος παραγωγής. Τον περασμένο Μάρτιο δε η Bell στην HAI Heli-Expo 2022 είχαν πει πως το πρωτότυπο έχει ολοκληρωθεί στο 87% έχουμε όμως τις εικόνες τώρα του Invictus 360 που, εξωτερικά τουλάχιστον μοιάζει ‘έτοιμο’.

Το ελικόπτερο δεν έχει κάποια σχεδίαση ιδιαίτερα καινοτόμο ενώ η Bell τονίζει πως -δεν έχει ζητηθεί άλλωστε από τις προδιαγραφές- πως ΔΕΝ είναι ένα σχέδιο μειωμένης ‘ορατότητας’ radio-frequency low-observability ή stealth.

Στο Invictus 360 στην εικόνα έχει και τα στροφεία που ‘έρχονται’ από το Bell 525 Relentless πολιτικό ελικόπτερο ενώ τελικά και σε αντιδιαστολή με τα σχέδια ΔΕΝ έχει το πίσω τμήμα σε κλίση -canted ducted tail rotor ήτοι fenestron, με την Bell να λέει πως αυτό έγινε για να μειωθεί το βάρος και να έχουμε καλύτερες επιδόσεις.

Στις εικόνες η Bell δείχνει το πρωτότυπο Invictus 360 να φέρει και το όπλο XM915 20mm three-barrel Gatling σε πυργίσκο και δύο rack όπλων για τέσσερις τοποθετήσεις σε κάθε ένα που ‘μαζεύονται’.

Στην εικόνα φαίνεται η τοποθέτηση είτε του γνωστού μας AGM-114 Hellfire είτε του νέου όπλου AGM-179 Joint Air-to-Ground Missiles (JAGM) αλλά και η χρήση των Common Launch Tubes (CLT) στα ράκ. Τα CLT θα φέρουν πολλά είδη όπλων ή και drones, τα συστήματα Air Launched Effects (ALE) όπως τα λέει ο Στρατός των ΗΠΑ.

Σμήνη και ηλεκτρονικός πόλεμος, loitering κρούση, επιτήρηση και άλλα θα είναι στις αποστολές.