Μια νέα έκδοση, το μοντέλο Victor για την οικογένεια των ελικοπτέρων Black Hawk ολοκλήρωσε τις δοκιμές και την φάση που ονομάζεται…

A UH-60V Black Hawk hovers during a demonstration flight at the Huntsville, Al. International Airport July 13, 2021. (Nathaniel Letson/US Army)

…initial operational test and evaluation. Σύμφωνα με μια δήλωση στις 22 Αυγούστου, αυτές οι δοκιμές ανοίγουν το δρόμο για να αρχίσει η παραγωγή της συγκεκριμένης αναβάθμισης με την οποία τα μοντέλα Lima του ελικοπτέρου θα αποκτήσουν digital cockpit.

Με αυτό τον τρόπο θα ‘φτάσουν’ στο επίπεδο των μοντέλων Mike που είναι τα ανώτερα σήμερα. Με αυτό το τρόπο οι Αμερικανοί θέλουν να φτάσουν να έχουν αυτό που ονομάζουν ‘ψηφιακή ραχοκοκκαλιά’ σε όλα τα μοντέλα τους μέχρι να έρθουν και οι νέοι τύποι που θα φανερωρούν από το πρόγραμμα Future Vertical Lift.

Για την συγκεκριμένη αναβάθμιση είχαν γίνει δοκιμές initial operational test and evaluation στην Joint Base Lewis-McChord τον Σεπτέμβριο του 2019 όπου φάνηκαν ζητήματα software και έτσι αποφάσισαν να κάνουν νέες δοκιμές και το 2020 αλλά αυτές καθυστέρησαν λόγω της Covid-19.

Τελικά τα ζητήματα λύθηκαν και έτσι το 2022 ο τύπος πήρε πιστοποίηση Instrument Flight Rules – IFR – και πήγε σε μονάδες το 2021. Η πρώτη από αυτές εκτέλεση τη δεύτερη φάση IOT&E στις 5 Ιουλίου 2022 όπου, σύμφωνα με τις δηλώσεις, εκτελέστηκαν 120 ώρες πτήσης από πέντε UH-60V σε “realistic battlefield conditions” αρχικά και σε “record testing” μέχρι 5 Αυγούστου τελικά ώστε και συμπληρώθηκαν 200 ώρες πτήσης.

Ο στόχος είναι σε μια υποδομή που ονομάζεται Corpus Christi Army Depot στο Τέξας των ΗΠΑ τα “L” μοντέλα να μετατραπούν σε “V” με ρυθμό 48 το χρόνο για ένα σύνολο 760 αεροσκαφών.