Μετά από πολλά χρόνια και μια τεχνολογικά ιδιαίτερη διαδικασία, η Lockheed Martin και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) παρέδωσαν σήμερα από κοινού στην Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) τα δύο πρώτα μαχητικά F-16 Viper. Τα αεροσκάφη αυτά θα επανενταχθούν στην Πολεμική Αεροπορία με πλήρως αναβαθμισμένες δυνατότητες…

…ενισχύοντας την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία, τα F-16V της ΠΑ θα είναι από τα πλέον προηγμένα F-16 στην Ευρώπη επιτρέποντας στην ΠΑ να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις αναδυόμενες απειλές στην περιοχή και να επιχειρεί ως μέρος συμμαχικών αποστολών παγκοσμίως. Τα κύρια συστήματα που αναβαθμίζονται στο πλαίσιο του προγράμματος περιλαμβάνουν τα εξής:

– Ραντάρ AESA APG-83

– Νέος Modular υπολογιστής Αποστολών (MMC-7000AH), ADT

– Νέες οθόνες πληροφοριών και απεικόνισης ανάμεσα στα ποδωστήρια

– Νέο APX-126 AIFF με δυνατότητα mod 5

– Ενσωμάτωση SNIPER POD, βλημάτων SASSM και PaveWay II

– Δυνατότητα Link-16

Οι αναβαθμίσεις των F-16 πραγματοποιούνται στην ΕΑΒ υπό τη στενή τεχνική καθοδήγηση από τις ομάδες της Lockheed Martin, που βρίσκονται τόσο στην ΕΑΒ όσο και στις ΗΠΑ. Το προσωπικό της ΕΑΒ που εργάζεται στο πρόγραμμα F-16 Viper αποτελείται από μια κεντρική ομάδα περισσότερων των 21 έμπειρων υπαλλήλων ενώ έχουν προσληφθεί και εκπαιδευτεί μέχρι στιγμής δεκάδες νέοι υπάλληλοι στη διάρκεια τεσσάρων διαφορετικών φάσεων. Οι αναβαθμίσεις των F-16 σε Viper έχουν φέρει πολύτιμες θέσεις εργασίας και επενδύσεις στην Ελλάδα.

Τα προγράμματα της Lockheed Martin οδήγησαν σε περισσότερες από 350 νέες προσλήψεις στην ΕΑΒ από το 2021, περισσότερες από όσες έχουν πραγματοποιηθεί σε μια ολόκληρη δεκαετία.

Σχετικά με τον στόλο της Ελλάδας, η χώρα άρχισε να εισέρχεται στο ‘άρμα’ του μαχητικού F-16 τον Νοέμβριο του 1984, όταν η ελληνική κυβέρνηση εκδήλωσε ενδιαφέρον για την απόκτηση 34 μονοθέσιων αεροσκαφών F-16C και έξι διθέσιων F-16D ως αντικατάσταση των απαρχαιωμένων αεροσκαφών F-5A/B Freedom Fighter. Η πρώτη σύμβαση του προγράμματος με την ονομασία Peace Xenia I υπεγράφη τον Ιανουάριο του 1987. Τα πρώτα αεροσκάφη άρχισαν να καταφθάνουν το 1989. Έκτοτε, η Πολεμική Αεροπορία έχει αποκτήσει συνολικά 170 F-16.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 της ΠΑ σε Viper επικυρώθηκε μέσω διακρατικής συμφωνίας (FMS) που τέθηκε σε ισχύ στις 30 Απριλίου 2018.Το κόστος της αναβάθμισης προϋπολογίστηκε σε 1,528 δισ. δολάρια συνολικά.

Η αναβάθμιση των 84 F-16 Block 52 έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί έως το 2027 και ουσιαστικά όλες οι εργασίες στα αεροσκάφη πραγματοποιούνται στην ΕΑΒ. Η αναβάθμιση των F-16 σε Viper θα προσδώσει στην Ελλάδα σημαντική αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ με κόστος πολύ χαμηλότερο από αυτό της προμήθειας νέων αεροσκαφών.

Εκτός από τις αναβαθμίσεις των F-16V, η Lockheed Martin συνεχίζει να συνεργάζεται με την ΠΑ και την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη δυνητική αναβάθμιση επιπλέον αεροσκαφών F-16 Block 50 σε νεότερες διαμορφώσεις με ενημερωμένο hardware, λογισμικό και ηλεκτρονικά συστήματα.