Μια τεράστια παραγγελία που έχτισε μια εταιρία, τη Rivian. Η νέα Tesla των outdoor φορτηγών και SUV δεν ξέρουμε εάν δημιουργήθηκε αλλά το σίγουρο είναι πως η Amazon που έκανε την παραγγελία για 100,000 ηλεκτρικά βαν παραδόσεων έχει συντελέσει στο χτίσιμο μιας μπράντας.

Η εταιρία ιδρύθηκε το 2009 με έμφαση στα καλά ηλεκτρικά φορτηγά και τα SUVs και στο βίντεο που βλέπετε εδώ ο συντάκτης του CNBC John Rosevear τα έχει αποκαλέσει “Patagonia of electric vehicles.”

Το Rivian R1T λανσαρίστηκε στο τέλος του 2021 και ήδη το SUV, το R1S της ίδιας πλατφόρμας εμφανίστηκε φέτος.

Η Rivian όμως κατάφερε να διαβεί τον δύσκολο δρόμο της χάρη σε παραγγελία $700 εκατομμυρίων από την Amazon το 2019 και $500 από την Ford μετά από μερικούς μήνες. Αν και αρχικά Rivian και Ford ήταν να ετοιμάσουν μια κοινή προσπάθεια, ένα κοινό όχημα, αυτό δεν προχώρησε.

Από την άλλη η δουλειά με τον Amazon προχωρά με την εταιρία να λέει πως θα μπορούσε να αποκτήσει 100,000 custom ηλεκτρικά βαν παραδόσεων ώστε να αλλάξει τον last-mile στόχο οχημάτων της σε ηλεκτρικά μέχρι το 2040.

Η Rivian μπήκε στο χρηματιστήριο τον Νοέμβρη του 2021 με το ένα από τα μεγαλύτερα IPO στην ιστορία τότε.

“When Amazon invested in them…but more importantly, put a commitment to buy all of those vehicles from them, they changed the market dynamic around that company,” είπε ο Mike Ramsey, auto και smart mobility αναλυτής της Gartner.

Τον περασμένο μήνα η Rivian και Amazon έριξαν στους δρόμους τα πρώτα τους ηλεκτρικά βαν και θα τα βάλουν στο Σιάτλ, τη Βαλτιμόρη, το Σικάγο και το… Phoenix των USA.