Με την φόρα που έχει πάρει το τρένο της ηλεκτροκίνησης δεν θα σταματήσει να μας παραδίδει νέα μοντέλα. Ίσως όμως υπάρχουν επιλογές που δείχνουν πως ενηλικιώνεται πια ο χώρος. Το 500 3+1 full electric της…

…FIAT είναι ένα από αυτά. Ας πάρουμε τα πράγματα με μια φράση: είναι ένα ιδανικό όχημα πόλης που δύσκολα θα δεις να έχει μειονεκτήματα. Αυτό.

Με μια κατασκευή που ελάχιστη σχέση έχει με τον… βετεράνο 500αρη που κυκλοφορεί εδώ και χρόνια, υλικά και φινίρισμα πολύ ικανοποιητικά και ένα εξωτερικό παρουσιαστικό μούρλια, αρχικά να πούμε πως δεν σε κάνει να ζητάς για αστικές και περιαστικές κινήσεις κάτι παραπάνω. Η κίνηση του είναι ήσυχη, οι κραδασμοί ανύπαρκτοι και η κύλιση όμορφη. Πολιτισμένα πράγματα.

Αν βάλουμε δε πως υπάρχει αυτή η γουστόζικη 3η πόρτα για να σκαρφαλώσει πίσω ένας μικρόσωμος ενήλικας ή δύο παιδιά να κάνουν την μετακίνηση τους, στο πρακτικό κομμάτι είμαστε σούπερ.

Στα υπόλοιπα τώρα, ο κινητήρας με την αυτονομία που δίνει η μονάδα με τω 42 kWh τα καταφέρουν επίσης μια χαρά. Φορτίζει στο σταμάτα ξεκίνα ωραία, ‘μπριζώνει’ τις επιταχύνσεις ακόμη και στην ρύθμιση Range, ενώ το τιμονάκι και αίσθηση έχει και κόβει για να ‘χωθείς’.

Πολύ ενδιαφέρουσα δε και η σχεδίαση με ένα στυλ ιδιαίτερο αφού στο 500 3+1 υπάρχει όπως είπαμε η πίσω μισή πόρτα που ανοίγει με ανάποδη φορά, η «Magic Door» όπως την ονομάζει η εταιρία ενώ ο χώρος αποσκευών είναι για τα σούπερ μάρκετ ουσιαστικά στα 185 λίτρα.

Εσωτερικά έχεις τιμόνι με το λογότυπο με το σήμα του 500 από τα παλιά που παραπέμπει στο στιλ του Fiat 500 της δεκαετίας του 50 ενώ η επένδυση στο ταμπλό από ανακυκλωμένα υλικά, δείχνει ποιοτική και τα ψηφιακά όργανα ελέγχου συνδυάζονται με το infotainment σε οθόνη αφής 10,25 ιντσών συμβατή με ασύρματο mirroring που έχει ενσύρματο Android Auto να τη συντροφεύει.

Στο δρόμο βέβαια αλλά και όταν θα ξεπαρκάρετε ή θα παρκάρετε θα σας… χαζεύουν πάντως όλοι και ειδικότερα οι κυρίες αφού η φατσούλα του προκαλεί μόνο χαμόγελα!

Τι θα θέλαμε; Να κοστίζει λιγότερα από τα 25.250 (34.500 μείον τα 9.000 από το κρατικό όφελος ηλεκτρικού αυτοκινήτου και απόσυρσης συμβατικού με άλλα 250 μείον από τη μαμά FIAT.

Τα 0-100 χλμ/ώρα έρχονται 9” η τελική είναι στα 150 χλμ./ώρα και αυτονομία φτάνει τα 310 χιλιόμετρα σε μικτές συνθήκες. Το Fiat 500e 3+1 έχει DC φορτιστή 85 kW για να φορτίσετε στο 80% σε 35 λεπτά

Κατά τα άλλα, “5 αστέρια” για το κουκλάκι της STELANTIS για χρήση 300 από τις 360 ημέρες το χρόνο.

Για τα ταξίδια σας θα νοικιάσετε κάτι άλλο…

Σωτήρης Κυριακίδης