Μια νέα κωδικοποίηση αλλάζει πολλά από όσα ξέρουμε για το πρόγραμμα F-35 Lightning II. Οι συντάκτες εκεί στο The War Zone μάλιστα επιβεβαίωσαν πως το…

…5ης Γενιάς stealth μαχητικό θα λάβει ένα νέο ραντάρ. Είναι το AN/APG-85. 

Για το AN/APG-85 είχε γράψει και το Defense News τον Απρίλιο όταν η ρεπόρτερ Stephen Losey είχε δει πως υπάρχει ποσό $921 εκατομμύρια σε όσα ζητούσε η ΠΑ των ΗΠΑ για το Οικονομικό Έτος 2023 (FY2023) ώστε να αποκτήσει επτά ακόμη “Block 4 F-35As with the APG-85 radar from Lot 17.”

Τον περασμένο μήνα δε η κα.Losey έγραψε ξανά για το ίδιο ενώ το ανέλυσε το θέμα και λογαριασμός @MIL_STD στο Twitter. 

Το The War Zone τώρα, ρώτησε και το F-35 Joint Program Office (JPO) και την Lockheed Martin και ενώ η Lockheed Martin δεν έχει ακόμη απαντήσει το JPO απάντησε χωρίς να δώσει απόρρητες πληροφορίες:

“The U.S. Air Force, Navy, and Marine Corps are jointly developing and integrating an advanced radar for the F-35 Lightning II, which is capable of defeating current and projected adversarial air and surface threats. “This advanced radar will be compatible with all variants of the F-35 aircraft”, λέει χαρακτηριστικά το F-35 JPO.

Επειδή έτσι δεν ήταν σαφές εάν το νέο ραντάρ θα είναι συμβατό με ΟΛΕΣ τις εκδόσεις F-35 A/B/C από όλα τα block ή η εξέλιξη αφορά μόνο τις εκδόσεις Block 4 A/B/C το The War Zone ρώτησε ξανά το JPO.

Η απάντηση ήταν πως το AN/APG-85 σήμερα σχεδιάζεται να μπει μόνο στα Block 4 A/B/C μαχητικά κάτι που συνδέεται με την λίστα προτεραιοτήτων της ΠΑ των ΗΠΑ για το Οικονομικό Έτος 2023 που δεν είχε χρηματοδότηση και περιγράφονταν στα presentation slides, όπως είπε και το @MIL_STD στο Twitter καθώς όλα κινούνται προς τα Block 4 F-35 μαχητικά.

Σε αυτό το JPO απάντησε πως “details on modification plans for earlier lot aircraft are not available at this time,” για τα προ-Block 4 F-35. Επίσης ΔΕΝ έχει ανακοινωθεί ποιος θα κατασκευάζει το AN/APG-85.

Το σημερινό μάτι του F-35, το ραντάρ AN/APG-81 παράγεται από την Northrop Grumman που έχει συμβόλαιο να το ετοιμάζει από το 2001. Είναι ένα στερεάς κατάστασης – solid-state – ηλεκτρονικό active electronically scanned array (AESA) ραντάρ που ετοιμάστηκε μετά από το AN/APG-77 του F-22 και η Northrop Grumman στο site της λέει: “over 3,000 AN/APG-81 AESA radars are expected to be ordered for the F-35, with production to run beyond 2035 including large quantities of international orders.”

Πέρα από το νέο αυτό που ήταν έκπληξη, ξέρουμε πως από την Παραγωγή 17 και μετά τα μαχητικά θα έχουν πολλές αναβαθμίσεις.

Μαζί με το AN/APG-85 τα F-35 A/B/C μέσα από την Block 4 θα έχουν και απόρρητες αναβαθμίσεις αλλά και γνωστές όπως νέο σύστημα Distributed Aperture System (DAS) και Electro-Optical Targeting System (EOTS), νέα όπλα πιστοποιημένα όπως η GBU-53/B StormBreaker αλλά και αλλαγές στο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου μεταξύ άλλων όπως αναβαθμίσεις στην άτρακτο και τις επικαλύψεις stealth. 

Το AN/APG-85 ΔΕΝ ξέρουμε και τι αλλαγές θα φέρει στην τεχνολογία AESA αν και λογικά μια Gallium Nitride (GaN)-based τεχνολογία κατασκευής θα πρέπει να περιλαμβάνεται καθώς έτσι θα αυξηθεί η εμβέλεια και η ανάλυση του F-35. Για να έχουμε ΝΕΟ ορισμό, δεν θα πρέπει να είναι μια μικρή αλλαγή.

Θα αλλάξει και ο βασικός υπολογιστής του F-35, η memory unit, η οθόνη panoramic cockpit display, όλα στο πλαίσιο των αλλαγών Technology Refresh 3 (TR-3), που στην ουσία είναι νέα ηλεκτρονικά – hardware και software που ενσωματώνονται στην αλλαγή έκδοσης Block 4. Αυτή η αναβάθμιση θα πρέπει να είναι έτοιμη για παραγωγή το 2029.

Θα είναι τέτοιου τύπου τα μαχητικά της ΠΑ της Ελλάδας; Λογικά θα πρέπει να το κυνηγήσουμε.