Μια μάχη στα ηλεκτρικά δεν είναι στον ορίζοντα, αλλά έχει ήδη έρθει. Η αμερικανική εταιρία με τις νέες της τιμές έχει μειώσει τελικά…

…πέντε φορές (!) σε ελάχιστο χρόνο τις τιμές από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο.

Βέβαια στα στατιστικά πριν από τις μειώσεις βλέπαμε πως είχε και τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους στα αυτοκίνητά της και έτσι έχει βάλει στόχο να προσελκύσει περισσότερους αγοραστές καθώς και οι υπόλοιπες εταιρίες έχουν ρίξει πια πολλά μοντέλα και το κοινό έχει μειωμένες αγοραστικές δυνατότητες πια.

Με τις πέντε φορές μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου και τους αναλυτές να προβλέπουν και άλλες περικοπές τιμών, εμείς βλέπουμε την εταιρεία να ρίξει σε Ευρώπη, Ισραήλ και όχι μόνο τις ετικέτες ενώ στις ΗΠΑ το Model 3 έχει πέσει συνολικά 11% και κατά 20% το ίδιο έχει γίνει με το Model Y.

Η εταιρία δέχεται πίεση στην Κίνα με εταιρίες όπως η BYD και όχι μόνο να… χλιμιντρίζουν και έχει καταναλωτές να δυσκολεύονται. Με εργοστάσια στη Σαγκάη, το Όστιν στο Τέξας και στο Βερολίνο να ποντάρουν πλέον σε μεγαλύτερα νούμερα πωλήσεων και ΟΧΙ περιθώρια κέρδους, η εταιρία του Μάσκ θα δώσει μάλλον μεγάλη μάχη το 2023.

Φέτος έχουμε και τις τιμές του λιθίου να πέφτουν αφού υπάρχουν αποθέματα που έχουν μαζευτεί από την αγορά που πέφτει και τον στόχο του Mr Tesla να παραδώσει 1,8 εκατομμυρίων ή και 2 εκατομμύρια οχήματα μέσα στη χρονιά.

Στην Ελλάδα το Tesla Model 3 αρχίζει πλέον από τις 41.990 ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η κρατική επιδότηση, τo Model 3 Long Range κοστίζει από 48.990 ευρώ και το Model 3 Performance από 53.990 ευρώ.
Στις τιμές αυτές λοιπόν δεν συμπεριλαμβάνεται η κρατική επιδότηση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» ύψους 8.000€, γεγονός που διαμορφώνει αντίστοιχα το τελικό κόστος για τον Έλληνα καταναλωτή στα 33.990€ και 38.990€.

Στα υπόλοιπα μοντέλα της Tesla, οι τιμές αρχίζουν από το Model Y στα 46.990€, το Model S στα 108.990€ και το Model X που πια ξεκινά από τα 116.990€.

Τα Model 3 και Model Y πληρούν μάλιστα και τις προϋποθέσεις του προγράμματος επιδότησης αξίας έως και 22.500€ για οδηγούς ταξί.