Ήρθε η ώρα να έχουν και οι Κινέζοι το δικό τους αεροσκάφος “εργάτη”. Το μέσων αποστάσεων C919 μόλις ξεκίνησε να χρησιμοποιείται σε εμπορική λειτουργία αφού στις 28 Μαίου 2023 το πέταξε η China Eastern Airlines, έξι χρόνια μετά από την πρώτη του πτήση.

Το πρόγραμμα για τη δημιουργία του αεροσκάφους είχε εκκινήσει το μακρινό 007 αφού έπρεπε να ετοιμαστεί μια νέα πρόταση απέναντι σε αυτές των Airbus και Boeing και έτσι το αεροσκάφος με τις 160 ή 190 θέσεις επιβατών και την εμβέλεια των 5500 χιλιομέτρων σχεδιάστηκε.

Η πιστοποίηση έγινε στην Κίνα τον Σεπτέμβριο του 2022 ενώ για την ώρα ο τύπος δεν έχει πιστοποιηθεί ούτε από την αμερικανική FAA, ούτε από την ευρωπαϊκή EASA και έτσι μπορεί να πετά μόνο στην Κίνα και σε μερικές χώρες της Αφρικής και της Ασίας.

Στο αεροσκάφος υπάρχουν και πολλά στοιχεία ευρωπαϊκής τεχνολογίας αφού η Michelin προμηθεύει τα ελαστικά και η Safran μέσα από την CFM international τους κινητήρες LEAP ενώ η γαλλική Safran δίνει τα nacelles των κινητήρων και άλλα στοιχεία.